Nasi Ayam Kukus

Nasi ayam ni merupakan makanan kegemaran kami sekeluarga..kekadang tu sajalah mengubah cara utk memasak ayam tu..kali ni ayamnya dipotong kecil2 dan terus dikukus...

Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ dipotong kecil
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 batang serai ~ ditumbuk
1 inci halia ~ ditumbuk
Sedikit lada sulah
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil minyak bijan
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk pati ayam ~ kalau suka

Cara penyediaan:
1. Campurkan semua bahan dan perap ayam semalaman atau 3-4 jam.
2. Kukus ayam yang sudah diperap ini dalam kukusan dan kukuslah sehingga ayam masak.

*Semasa mengukus, ayam akan mengeluarkan air dan minyaknya sendiri seterusnya menghasilkan sedikit kuah. Kuah ini dijadikan sos kicap utk nasi ayam.

Untuk nasi:
2 cawan beras
3 cawan air ~ jika beras lembut kena kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras tersbt
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 cm halia - ditumbuk
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecik serbuk pati ayam
1 sudu besar majerin
1 sudu besar minyak masak

Cara penyediaan:
1. Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
2. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi
3. Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air, garam dan serbuk pati ayam.
4. Tanak hingga masak.

* Nasi ini tidak menggunakan air rebusan ayam. Jadi saya meletakkan serbuk pati ayam utk menambah perasa ayam di dalam nasi.

Sos cili:
10 biji cili merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cuka atau jus limau nipis
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 cawan air
Gula dan garam secukupnya

Cara penyediaan:
Kisar cili bersama bahan-bahan diatas sehingga halus dan didihkan sebentar.

Bahan sampingan ~ dihiris
1 biji salad
1 batang timun
2 biji tomato

Tilapia Salai Masak Yoghurt

Ni ikan talapia hitam yg dibeli di carrefour kt Abu Dhabi ni..dah selalu sangat buat goreng je, kali ni saya cuba salai/bakar atas arang dan kemudian masak lemak. Tapi saya tak menggunakan santan, saya telah menukarkan kepada yoghurt..jadilah talapia salai masak yoghurt..

Bahan:
2 ekor ikan talapia ~ salai/bakar
1 cawan (atau secukupnya) youghurt
1 batang serai ~ diketuk
Sedikit air

Bahan kisar:
10 biji cili api
1 biji bawang besar
2 sm kunyit hidup
Garam dan gula

Cara penyediaan:
1. Masukkan semua bahan kecuali ikan ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan.
2. Bila nampak kuah nak mendidih masukkan ikan yang telah disalai dan rasakan masin dan masamnya .
3. Bila mendidih tutup api dan boleh hidangkan.
*Kuah tu agak2lah nak sebanyak mana ye..

Nasi Ayam Hainan

Hari ni msk nasi ayam lagi. Dah selalu sangat buat nasi ayam yg ayamnya digoreng je. Kali ni tukarlah selera pulak..cuba buat resepi nasi ayam hainan..

Bahan-bahan:

Bahan untuk rebus ayam:
1 ekor ayam
Air ~ mesti cukup untuk tenggelamkan ayam
Garam
Serbuk pati ayam ~ kalau suka
2 inci halia ~ diketuk

Cara penyediaan:
Sediakan periuk, letak air, garam, dan halia yang diketuk. Didihkan.Masukkan ayam . Masak anggaran 30- 40 minit. Angkat dan toskan.

*
~ Cucuk peha ayam untuk tahu jika sudah masak. Ayam tidak boleh direbus terlalu lama takut dagingnya tidak sedap jadi, pandai2 untuk agak. Jika tidak berdarah,bolehlah angkat ayam dan toskan airnya. Biarkan ayam betul-betul sejuk baru dipotong kalau tidak takut dagingnya hancur.
~ Resepi asal, ayam yg telah direbus perlu direndam di dalam air ais selama lebih kurang 10-15 minit. tetapi saya tidak merendam ayam tersebut.

Untuk nasi:
3 cawan beras
5 cawan air rebusan ayam - jika beras lembut kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras yg digunakan
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
Garam
1 sudu besar majerin
1 sudu besar minyak masak

Cara penyediaan:
1. Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
2. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi.
3. Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air rebusan ayam dan garam.
4. Tanak hingga masak.

*Resepi yg sebenarnya menggunakan lemak/kulit ayam tapi saya tidak menggunakannya.

Untuk sup:
Air rebusan ayam
Daun sup ~ dihiris

Cara penyediaan:
~ Air rebusan ayam tadi dididihkan. Letaklah garam secukup rasa. Hidangkan bersama hirisan daun sup.

Untuk sos cili:
10 biji cili merah
1 inci halia
2 ulas bawang putih
1 sudu besar gula
Garam
2 sudu besar jus limau nipis
1/2 botol sos thai

Cara penyediaan:
1. Kisar cili merah, halia. bawang putih dan jus limau.
2. Masakkan dalam periuk. Masukkan gula, garam dan sos thai.

Untuk sos kicap:
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap manis
5 sudu besar air rebusan ayam
1 sudu besar gula

Cara penyediaan:
Campurkan semua bahan dan masak di atas dapur sehingga mendidih.

Bahan sampingan:
1 batang timun ~ dihiris
2 biji buah tomato ~ dihiris
Salad ~ dihiris
Bawang goreng ~ ditabur di atas nasi dan di dalam sup
Minyak bijan ~ taburkan ke atas ayam yg telah dipotong.

Teh Tarik Abu Dhabi

Ketika membaca majalah sajiOnline, saya tertarik dgn satu rencana "teh tarik gaya hatyai"..bila dah baca tu teringin lah pulak utk mencubanya sendiri.. tinggal di Abu Dhabi, jadi saya namakan teh ni "Teh Tarik Abu Dhabi" hehehe..

Bahan-bahan:
Teh ~ secukupnya
Susu ~ secukup rasa
Air panas

Cara penyediaan:
1. Kembangkan teh di dalam bekas dan ketepikan.
2. Bancuhkan susu dengan air panas dan tarik sebagaimana menarik teh.
3. Selepas itu tuangkan susu tadi bersama buihnya sekali ke dalam gelas.
4. Kemudian tuangkan teh pekat ke dalam gelas tadi. Tuangkan perlahan-lahan supaya teh tidak bercampur dgn susu.
5. Kalau mahu nampak buih yang putih bersih, tuangkan baki buih susu tadi sebelum dihidangkan.
6. Bila nak minum, kacaulah susu dan teh tadi.

Mee Goreng Basah Sempoi

Hari ni terasa nak makan mee gorenglah pulak..memandangkan di sini sukar utk mendapatkan mee kuning..jadi saya gantikan dgn mee kering ( mee pinoy). Mee ni buatan filipina tu yg panggil mee pinoy..lagi satu daun sup jugak tidak pernah saya jumpa di Abu Dhabi ni..bila memasak tu hanya menggunakan daun bawang sajalah..
Bahan-bahan:
500 gm mee
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk kasar
1 biji bawang besar ~ ditumbuk
100 gm isi ayam/daging
100 gm kobis
2-3 sudu besar cili kisar
2-3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
Sedikit serbuk pati ayam
Air
Minyak
Garam

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak masak dalam kuali, tumiskan bahan tumbuk dan cili kisar hingga garing.
2. Masukkan isi ayam/daging. Masukkan air dan kacau rata.
3. Bila mendidih masukkan mee, sos tiram, kicap manis, dan kobis.
4. Kacau seketika dan letaklah sedikit serbuk pati ayam dan garam secukup rasa.
5. Bolehlah diangkat dan taburkan dengan hirisan daun bawang.

Ayam BBQ


Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ dipotong ikut suka
6 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih *
1 inci halia *
1 inci lengkuas *
1 inci kunyit hidup *
1 batang serai *
*semua bahan dikisar
3 sudu besar madu
2 sudu minyak masak
Garam
Sedikit gula (kalau tak cukup manis)

Cara penyediaan:

1. Basuh ayam dan toskan sehingga kering.
2. Gaulkan semua bahan dan lumurkan pada ayam sehingga rata.
3. Perapkan selama 1 malam di dalam peti ais.
4. Panggang ayam di atas bara api atau di dalam oven.
5. Semasa proses memanggang, bolehlah sapukan ayam dgn lebihan bahan perapan tadi berulang-ulang sehingga ayam masak.
Hidangkan panas-panas.

Pulut Kuning Tanah Arab

Bahan-bahan:
1 kg beras pulut
3 keping asam gelugur/keping
2 sudu besar serbuk kunyit
Air secukupnya untuk merendam pulut
1 biji kelapa ~ perahkan 3 cawan santan pekat
Garam
Gula

Cara penyediaan:
1. Cuci pulut kemudian rendam 4 jam atau semalaman di dalam air dengan asam gelugur dan serbuk kunyit.
2. Toskan beras pulut dalam tapisan.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan pulut dalam kukusan yg telah dilapikkan dengan daun pisang.
5. Kukuskan sehingga pulut separuh masak.
6. Angkat keluar pulut dan masukkan dalam mangkuk.
7. Tuangkan santan yg telah digaulkan dgn garam dan gula.
8. Gaul dan kacau rata santan dan pulut. Masukkan semula dalam periuk kukusan.
9. Kukuskan semula sehingga masak
10.Hidangkan pulut dengan rendang atau gulai ayam atau daging.

Bihun Goreng Merah


Bahan-bahan:
600 gm bihun ~ rendamkan lembut dan toskan
200 gm hirisan daging/isi ayam
2 sudu cili kisar
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 biji bawang besar ~ ditumbuk
4 sudu cili sos atau secukupnya
2 sudu sos tomato atau secukupnya
Taugeh secukupnya
Minyak
Garam dan gula
Serbuk pati ayam ~ kalau suka.

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan cili, bawang putih dan bawang besar sehingga wangi.
2. Masukan hirisan daging/isi ayam dan kacau rata.
3. Bila nampak masak masukkan cili sos, sos tomato, garam, gula, serbuk pati ayam dan air.
4. Masukkan bihun dan kacau rata sehingga sebati.
5. Bila nampak bihun lembut masukkan taugeh.
6. Gaulkan rata dan bolehlah diangkat.
Sedia dihidang.

Kuih Lapis Merah Putih


Ni pn pertama kali buat kuih lapis merah putih ni..biasa lapisannya sebyk 7 lapis je...tapi saya buat ni byk lak lapisannya..tapi tak pe, janji sedap dimakan hehehe..

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung kastad atau tepung jagung
3/4 cawan gula
4 cawan santan
1 sudu kecil garam
Pewarna merah

Cara penyediaan:

1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan pewarna merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.
4. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan digunakan.
5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
6. Lapiskan 1 senduk adunan asal/putih dan kukus semula selama 5 minit.
7. Lapiskan adunan merah dan asal/putih berselang seli sehingga adunan habis.
8. Sejukkan sebelum dipotong.
Sedia untuk dihidang.

Salmon Masak Masam Manis

Bahan-bahan:

2 potong salmon
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 inci halia ~ dihiris
2 biji tomato ~ dibelah 4
1/2 biji timun ~ di buang biji dan potong dadu
1/2 batang lobak merah ~ di potong bulat
1 biji bawang besar ~ dipotong bulat
1 sudu cili kisar
5 sudu sos tomato atau secukupnya
3 sudu sos cili atau secukupnya
Minyak
Air
Garam dan gula

Cara penyediaan:
1. Salmon digaul dengan garam dan kunyit, goreng hingga garing, kemudian tumiskan bawang putih dan halia hingga kekuningan.
2. Masukkan pula cili dan masak hingga pecah minyak. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, lobak merah, timun, air, garam dan gula secukupnya.
3. Kemudian masukkan pula bawang besar, tomato dan kacau hingga rata.
4. Masak seketika dan kemudian tuangkan kuah tadi ke atas ikan. Sedia dihidang.

Broccoli Bawang Putih

Bahan-bahan:

500 gm broccoli
5 ulas bawang putih ~ dipotong dadu
3 sudu sos tiram
1 camca teh tepung jagung ~ bancuh dengan sedikit air
1/2 camca lada sulah
Air ais ~ untuk merendam broccoli
Garam

Cara penyediaan:
1. Celur broccoli selama 2-3 minit dalam air mendidih. Kemudian sejatkan dan rendamkan ke dalam air ais, 2-3 minit dan toskan.
3. Tumiskan bawang putih dan goreng sehingga garing dan angkat.
4. Masukkan sos tiram dan air bancuhan tepung jagung ke dalam kuali. Apabila kuah telah mendidih, masukkan broccoli dan kacau seketika. Letaklah lada sulah dan garam secukup rasa.
5. Angkat ke dalam mangkuk dan taburkan dengan bawang putih yang telah digoreng tadi. Sedia dihidang.

Kuih Bakar

Ini first time buat kuih bakar..pas puasa ni teringin lah pulak nak makan..mcm biasalah kt tpt org ni semuanya kena buat sendiri. Kuih ni saya bakar dalam acuan bulat tapi bila masak, kat bahagian tengah tu tenggelam lah pulak. mungkin loyang yg saya gunakan tu tak sesuai dgn sukatan adunan( loyangnya kecil kot)..walaupun rupanya kureng tapi rasanya mmg sedap..

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 cawan santan pekat ~ 1 biji kelapa
3 cawan jus pandan ~ dlm10 helai daun pandan blend
1 cawan gula pasir
3 biji telur
2 sudu besar majerin
1 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau
Sedikit bijan

Cara penyediaan:
1. Panaskan oven 180'C selama 15 minit. Gunakan api atas dan bawah.
2. Gaulkan semua bahan supaya sebati dan tapiskan (kalau nak senang blender aje)
3. Tuangkan dalam loyang yg telah disapukan minyak dan taburkan bijan di atasnya.
4. Bakar selama 1 jam atau sehingga masak.
5. Sejukkan dan potong. Sedia dihidangkan.
* Gunakan loyang ukuran 8 x 8.

Pulut Serunding Ikan

Bahan-bahan:
1 kg beras pulut ~ cuci dan rendam sekurang2nya 3 jam dan toskan
2 1/2 cawan santan
1 sudu kecil garam
Sedikit gula
Air secukupnya untuk mengukus

Bahan serunding: Resepinya seperti di sini...

Untuk pulut :
1. Beras pulut dibersihkan kemudian direndam dlm air selama 3-4 jam.
2. Toskan beras pulut, kemudian dikukus hingga separuh masak (naik wap).
3. Campurkan garam dan gula ke dalam santan.
4. Angkat pulut, masukkan ke dlm mangkuk besar kemudian gaulkan dengan santan dan kacau rata .
5. Masukkan semula ke dalam pengukus dan kukus lagi hingga masak. Angkat dan sejukkan.

Untuk pulut serunding:
1. Ambil sedikit pulut dan kepalkan.
2. Golek dengan serunding sehingga membaluti pulut. Bolehlah dihidangkan. (Dalam gambar saya guna acuan chara. Letakkan plastik dlm acuan, tekan pulut padat2 dan keluarkan perlahan2, hidangkan bersama serunding).

Ayam Masak Lemak Cili Api

Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 liter santan cair
1 cawan santan pekat(pati santan)
2 keping asam gelugur
2 batang serai ~ dititik
2-3 helai daun limau purut(optional )
Garam dan sedikit gula.

Bahan kisar:
5 biji cili padi (nak pedas leh tambah lagi )
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras (optional)

Cara penyediaan:
1. Masukkan ayam bersama serai, asam gelugur dan bahan2 kisar ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana hingga ayam kecut.
2. Tuangkan santan cair.
3. Bila mendidih, tambahkan santan pekat, daun limau purut dan letaklah garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih seketika.
Rasa dan jika ok boleh matikan api dan bolehlah dihidangkan...

* Bagi yg ingin menjaga kesihatan, gantikan santan dgn susu segar. Dan kalau suka bolehlah ditambah sedikit kentang.

Seri Muka

Bahan-bahan:
Lapisan Bawah:
2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair dicampur dgn sikit garam.

Cara penyediaan:
1. Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
2. Kukuskan sehingga masak.
3. Lapikkan plastik dalam loyang bulat supaya kuih tidak melekat pd acuan.
4. Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
5. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Lapisan Atas:
2 cawan santan pekat
1/2 cawan jus pandan dicampur dgn sedikit pewarna hijau
1/2 cawan gula
3 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar tepung kastad
1 biji telur
Sedikit garam.

Cara penyediaan:
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk, kacau rata dan ditapis.
2. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
3. Kukuskan lebih kurang 30 minit.
4. Sejukkan dahulu, barulah dipotong.
Sedia untuk dihidang.

Laksa Asam Abu Dhabi


Hari ni teringin nak makan laksa, jadi inilah hasilnya, resepinya sudah ada disini cuma ingin berkongsi gambar terbaru..

Lihat resepinya disini...

Kuih Muih Arab


Kelmarin ke kedai roti arab, ternampak beberapa jenis kuih muih untuk hidangan berbuka, jadi saya membeli beberapa jenis untuk mencuba, semuanya manis-manis dan kebanyakan intinya adalah cheese...

Sosej Roti Arab

Resepi ni serupa macam resepi sosej roll tapi kali ini saya menggunakan roti arab sebagai ganti roti sandwich..

Bahan-bahan:
Beberpa keping roti arab dipotong ~ gambar roti arab ada di sini..
Sosej ~ direbus
Breadcrumbs
Tepung gandum ~ bancuh dgn air sebagai gam utk roti
Telur
Minyak utk menggoreng.


Cara penyediaan:
1. Ambil roti dan letakkan sosej. Kemudian gulung dan sapukan bancuhan tepung gandum dihujung roti utk melekatkannya.
2. Selepas tu celupkan roti tadi ke dalam telur dan golekkan roti ke dalam breadcrumbs dan goreng roti tadi sehingga kuning keemasan.
3. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

Popia Basah Sempoi

Inilah pertama kali saya mencuba popia basah. Maklumlah berpuasa di Abu Dhabi ni tiada siapa yg menjual, jadi nak makan buat lah sendiri..

Bahan-bahan untuk kulit:
2 cawan tepung gandum
1 biji putih telur
3/4 cawan air
2 sudu makan cuka
Sedikit garam garam

Cara penyediaan:
1. Gaul kesemua bahan dan perap 1 jam.
2. Kemudian, ambil non stick pan dan panaskan dengan menggunakan api sederhana.
3. Ambil sejemput tepung tadi dan oleskan pada kuali tu dgn gerakan dari luar kedalam. Buat pusingan satu arah sahaja.
4. Biar kering dan angkat, tidak perlu diterbalikkan.

Bahan-bahan inti:
1 btg carrot ~ disagat/hiris halus
1 mangkuk kobis yg telah dihiris halus
2 mangkuk taugeh
1 biji bwg besar ~ mayang
2 sudu besar udang kering dikisar
Sedikit minyak utk menumis
Garam dan gula secukupnya.

Cara penyediaan:

Tumis bwg besar dan udang kering.Kemudian masukkan carrot & kobis. Masak sehingga sayur layu. Akhir sekali masukkan taugeh dan matikan api. Angkat dan tapis supaya kuah sayur tadi keluar.

Bahan-bahan untuk sos:
2 labu bawang besar ~ di mayam kasar dan digoreng
2 ulas bawang putih ~ belah 2 dan digoreng
5-6 tangakai cili kering ~ di rebus, tapis dan digoreng
2 sudu besar cili sos
2 sudu besar sos tiram
1 sudu tepung jagung ~ bancuh dgn 1/4 cawan air
1 sudu besar gula merah (saya guna brown sugar)
Gula dan garam secukupnya.

Cara penyediaan:
1. Kisar bawang besar, bawang putih dan cili kering yg telah digoreng tadi.
2. Di dalam kuali/periuk, masukkan bahan kisar, cili sos, sos tiram, gula merah dan sedikit air.
3. Masukkan bancuhan tepung jagung. Ini bertujuan untuk memekatkan sos.
4. Perisakan dgn garam dan gula.

Bahan sampingan:
Kacang tanah ~ disangai, buang kulit dan ditumbuk.
Bawang goreng.

Cara menghidang:
Ambil kulit popia. Sapukan rata dgn sambal di seluruh permukaan. Kemudian taburkan kacang tumbuk dan bawang goreng. Kemudian bubuhlah inti sayur dan gulung. Sedia dihidang..

Kuih Cara Manis


Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
sedikit air daun pandan/pewarna hijau
secubit garam
gula secukupnya

Cara membuat:
~ Panaskan acuan khas utk kuih cara diatas dapur.
~ Daun pandan di blander dengan santan, tapis.
~ Kemudian campurkan dengan gandum, telur & garam. Tapis utk memastikan adunan tidak berketul.
~ Bila adunan siap masukkan kedalam acuan yang telah dipanaskan, perlu disapu sedikit minyak dahulu supaya mudah ditanggalkan nanti.
~ Isikan gula ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit bawahnya.
~ Angkat dan boleh lah lekatkan sepasang2.

Solok Lada Arab


Hari ni buat solok lada tapi saya dah ubah suai resepi asal dgn menokok tambah bahan2nya..
Bahan-bahan:
6 biji cili hijau ~ dibelah tengah, jgn sampai putus dan rendam dgn air garam lebih kurang 5minit
3 ekor ikan kembung (mentah) ~ ambil isinya dan ditumbuk, jgn terlalu lumat
1 biji bawang besar ~ ditumbuk
1 ulas bawang putih ~ ditumbuk
5 biji cili api (nak pedas tambah lagi) ~ ditumbuk
1 mangkuk kelapa parut ~ ditumbuk, jgn terlalu lumat
1 cawan santan pekat
Sedikit daun ketumbar ~ dihiris halus
Garam dan gula secukup rasa.

Cara penyediaan:
1. Gaulkan kesemua bahan yang telah ditumbuk tadi dengan daun ketumbar, garam dan gula sehingga sebati semua bahan ~ sudah jadi inti solok.
2. Sumbatkan inti solok ke dalam cili yang dibelah sehingga penuh. Buat sampai habis.
3. Susun cili solok itu di dalam periuk. Pastikan inti solok di bahagian atas.
4. Tuang santan pekat ke dalam periuk secara perlahan-perlahan.
5. Tutupkan periuk dan dimasak di atas api yang sederhana.
6. Bila dah kering santannya bolehlah diangkat.

Sedia dihidangkan..

* Resepi asal menggunakan lada hitam dan daun ketumbar tidak digunakan.

Roti Jala Dendang Perantau


Bahan-bahan:

1 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur
sedikit pewarna kuning
secubit garam
2 sudu besar minyak

Cara membuatnya:
Campurkan semua badan-bahan di atas, kacau sehingga sebati kemudian tapis untuk elakkan adunan berketul
Panaskan pan non stick dan lenserkan dgn sedikit minyak
Tuangkan adunan ke dalam acuan roti jala dan tebarkanlah di atas pan sehingga penuh
Bila dah masak, lipatkan menjadi segitiga dan angkat
Hidangkan bersama kari ayam/daging.

Untuk resepi kari ikan boleh di dapati disini...

Nota: Jika adunan tidak dpt turun dgn lancar melalui lubang acuan kena tambahkan lagi sedikit air.

Gulai Jantung Pisang Abu Dhabi

Bahan-bahan:
Jantung pisang
Santan ~ secukupnya
2 batang serai, dititik
1 keping asam keping(gelugor)
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula dan stok ikan bilis (jika suka)
Bahan dikisar:
1 biji bawang besar
4-5 batang cili api ~ nak pedas tambah lagi
Sedikit ikan bilis
1 cm belacan
Cara penyediaan:
1. Potong jantung pisang, cuci dan rebus hingga 3/4 lembut, toskan dan bilas dgn air sejuk.
2. Dalam periuk, masukkan jantung pisang tadi, serai titik, bahan2 dikisar, asam keping, serbuk kunyit dan santan.
3. Letak atas dapur dan masak hingga mendidih. Kacau selalu dengan menggunakan api sederhana.
4. Kemudian perisakan dgn garam, gula dan stok ikan bilis (jika suka).
5. Kacau seketika dan bolehlah diangkat.
Sedia dihidang.

Pisang Goreng

Dalam bulan puasa ni kekadang tekak tu meragam jugaklah nk makan macam2kan..ari ni terasa lah pulak nak makan goreng pisang..kat Abu Dhabi ni manalah nak dapat mcm2 pisang yg boleh digoreng mcm kt m'sia tu.. beli pisang berangan yg baru nk kuning2 tu, pisang tulah yg dijadikan pisang goreng..pisang ni taklah manis bila digoreng tapi blhlah. Kalau makan dengan madu ke, sirap gula atau ais krim barulah sedap....
Bahan-bahan:
Pisang
2 cawan tepung beras
1 biji telur
Garam
kunyit
Sedikit air kapur
Air secukupnya
Cara penyediaan:
1. Bancuhkan tepung, telur, garam, kunyit, air kapur dengan air sehingga cukup cair.
2. Panaskan minyak yg banyak dalam kuali sehingga cukup panas.
3. Celupkan pisang dalam adunan bancuhan tepung dan masukkan dalam kuali.
4. Gorengkan sehingga kuning keemasan.
5. Bila dah nampak agak garing angkat dan toskan.

Sedia dihidang..

Popia Goreng

Bahan-bahan:
Bahan kulit popia ~ secukupnya
minyak untuk menggoreng
1 sudu besar tepung gandum dibancuh dgn 3 sudu besar sebagai gam kulit popia.
Bahan untuk inti:
Udang ~ dipotong dadu
2 cawan taugeh
1 batang carrot ~ disagat/potong halus
1 mangkuk kobis ~ dimayam
1 labu bawang besar ~ dimayam
3 ulas bawang merah & 2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
Sedikit minyak utk menumis
Garam dan gula secukup rasa.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar yg ditumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan udang, bawang besar dan carrot, kacau rata.
3. Masukkan kobis, garam dan gula. Kacau rata.
4. Bila sayur telah lembut tutup api dan tapiskan supaya kuahnya turun ke dalam mangkuk.
5. Bubuh inti popia ditengah kulit popia dan gulungkan sehingga hujung dan gamkan hujung dengan bancuhan tepung tadi.
6. Gorengkan dalam minyak yg banyak dan sederhana panas.
7. Bila telah kekuningan bolehlah angkat dan toskan minyak.

Sedia dihidang...

Karipap

Bahan-bahan:
Bahan Doh:

1kg tepung gandum
125gm butter
1/4 cawan minyak masak
1 biji telur
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 1/4 cawan air
Cara penyediaan:
1. Panaskan butter bersama minyak masak sehingga butter cair.
2. Di dlm satu bekas campurkan tepung, telur, butter&minyak yg telah dicairkan, garam dan gula.
3. Gaul dengan hujung jari sehingga campuran menjadi peroi.
4. Curahkan air sedikit demi sedikit sambil tangan kanan terus menguli adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat di tangan.
5. Bulat-bulatkan mengikut saiz pilihan. Gelek nipis dan isikan inti. Kelim kemas dan goreng.
Inti:
Bahan-bahan:
1 kg kentang ~ dipotong dadu (direbus sehingga empuk)
1/2 kg daging ~ dicincang
5 biji bawang besar ~ dipotong dadu
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1 tangkai daun kari
2-3 sudu serbuk kari daging ~ dibancuh dgn sedikit air
Sedikit air
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang dan daun kari sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan rempah kari dan masak sehingga garing.
3. Masukkan daging dan biarkan sehingga daging masak.
4. Masukkan kentang, garam, sedikit gula dan air. Masakkan seketika sehingga air kering.
5. Tutup api dan masukkan dalam mangkuk. Sejukkan dan sedia utk membuat karipap.

Chara Berlauk


Hari ni buat kuih cara berlauk tapi intinya saya buat mcm inti karipap aje, cuma ditambahkan dgn sedikit capsicum..
Bahan Inti:
1 cawan daging kisar
3 biji ubi kentang ~ dipotong dadu
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 biji bawang besar ~ dipotong dadu
Setengah biji capsicum ~ dihiris
2 sudu rempah kari
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis.
Cara penyediaan:
Panaskan minyak masak, tumis bahan tumbuk hingga wangi. Masukkan rempah kari dan daging. Kacau hingga kering airnya. Campur kentang dan bawang besar. Masak sehingga kentang empuk. Kemudian masukkan pula lada benggala. Tambah garam dan gula secukup rasa, angkat dan biar sejuk.
Bahan Cara:
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
2 biji telur
Pewarna kuning
1 sudu kecil garam
Cara penyediaan:
1. Bancuh tepung gandum bersama santan, telur, pewarna kuning dan garam. Kacau rata2 hingga adunan tidak bergentel (tapis jika perlu).
2. Panaskan acuan cara di atas api perlahan. Lengser dengan sedikit minyak masak.
3. Tuang adunan ke dalam acuan sehingga memenuhi empat-perlima bahagian.
4. Sudukan daging di tengah-tengahnya.
5. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga masak.
6. Angkat dan sedia dihidang.

Kembung Sumbat

Bahan-bahan:
4 ekor ikan kembung ~ dibelah belakang, buangkan tulang dan keluarkan isinya
1/2 biji kelapa parut
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
1 inci halia ~ ditumbuk
1 batang serai ~ dihiris dan ditumbuk
5 biji cili api ~ ditumbuk
1 biji cili merah ~ dihiris
Sedikit daun kesum ~ dihiris
Garam dan gula secukup rasa
Serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan:
1. Isi ikan yg telah dikeluarkan tadi, ditumbuk dengan kelapa hingga lumat.
2. Kemudian gaulkan isi ikan dengan bahan2 yg telah ditumbuk & dihiris. Tambahlah garam dan gula secukupnya.
3. Sumbatkan bahan-bahan yg telah digaul besama isi ikan & kelapa tadi ke dalam ikan.
4. Kemudian lumurkan ikan dengan garam & kunyit.
5. Panaskan minyak & goreng ikan sehingga garing. Sedia untuk dihidang..

Tumis Bawang

Dlm bulan puasa ni saya membuat pes bawang utk memudahkan dan mempercepatkan kerja memasak. Bila dah ada pes ni tak perlulah nak mengupas, menumbuk dan menumis bawang yg selalunya mengambil masa. Ni caranya...
Bahan-bahannya mudah je, bawang putih dan bawang merah diblenderkan. Kemudian tumislah sehingga garing. Bila dh sejuk, masukkan ke dlm peti ais.Bila nak masak, cuma letak je pes bawang dlm kuali dan bolehlah letakkan ape2 bahan yg hendak dimasak..

Kuih Lapis Pandan

Bahan-bahan:
A
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan gula
4 cawan santan
1 sudu kecil garam
B
Perisa pandan ~ boleh juga menggunakan jus pandan
Pewarna hijau
Cara penyediaan:
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan perasa pandan dan pewarna hijau dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.
4. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan digunakan.
5. Masukkan 1 senduk adunan hijau dan kukus selama 5 minit.
6. Lapiskan 1 senduk adunan asal/putih dan kukus semula selama 5 minit.
7. Lapiskan adunan hijau dan asal/putih berselang seli sehingga adunan habis.
8. Sejukkan dan bolehlah dipotong.
Sedia untuk dihidangkan.

Salad Mee Hoon

Kali ini saya cuba membuat resepi mee hoon salad..selalunya mee hoon ni kita akan buat mee hoon goreng atau buat mee hoon sup..sesekali tukarlah pulak selera..
Bahan-bahan:
200gm mee hoon ~ rendam dan direbus, toskan
1 keping salmon ~ dibakar dan dipecah2kan isinya ( kalau tak ada salmon, boleh digantikan dgn ayam/daging
1 batang karot ~ dipotong memanjang
1 biji timun ~ dipotong memanjang
6 helai lattuce ~ dihiris
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 biji tomato ~ dibuang biji dan dihiris

Bahan sos:
3-4 sudu minyak zaitun
4 biji cili api ~ dihiris
1 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
3 sudu jus lemon ~ nk masam blh ditambah lagi
Garam, gula dan serbuk lada hitam ~ secukup rasa
Cara penyediaan:
1. Masukkan mee hoon, salmon dan bahan-bahan salad ke dalam mangkuk.
2. Letaklah sos salad dan digaulkan rata.
Sedia untuk dihidang..

Mee Hoon Sup Kambing Simple

Ini satu lagi resepi simple..senang je rebus2 pas tu bolehlah makan..tapi bahan2 utk garnishing tu tak lengkap.. so apa2 yg tak cukup sila tambah sendiri ya, terpulang kepada individu utk menambahnya..
Bahan-bahan:
Mee hoon ~ dicelur dan ditoskan
500g tulang kambing ~ dibersihkan
2 biji bawang besar ~ dikisar
2 biji ubi kentang ~ dipotong dadu
Sedikit kobis cina(optional)
2 biji tomato ~ dibelah 4
1 cm halia ~ dihiris
*Serbuk sup ( boleh juga gunakan rempah sup biasa atau sup bunjut)
Air ~ secukupnya.
Cara penyediaan:
1. Masukkan tulang ke dalam periuk bersama-sama air secukupnya.
2. Masukkan bawang kisar, halia dan bawang besar.
3. Rebus tulang hingga empuk, masukkan serbuk sup, tomato dan ubi kentang.
4. Apabila daging betul2 empuk dan ubi pun dah masak, masukkan kobis cina.
5. Bolehlah matikan api dan dihidangkan.
6. Untuk makan, bubuh mee hoon dalam mangkuk taburlah daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Tuang sup panas2 dan letak sedikit cili kicap.
* Serbuk sup tu mak mertua yg perkenalkan, bawak dari Parit Buntar. Sup tak payah tumis dan letak garam dah coz semuanya dah ada dlm serbuk sup tu.

Ayam Cendawan Butang

Bahan-bahan:
150 gm cendawan butang segar ~ dihiris
1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
2 ulas bawang putih ~ditumbuk
1 inci halia ~ dihiris
Sedikit sos tiram
Sedikit kicap pekat
Serbuk pati ayam ~ kalau suka
3 camca teh tepung jagung ~ bancuh dengan sedikit air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah serta halia.
2. Masukkan ayam dan goreng ayam sehingga masak.
3. Masukkan sos tiram, kicap, serbuk pati ayam, cendawan dan bancuhan tepung jagung.
4. Tambahkan sedikit air jika ingin berkuah.
5. Masukkan garam secukup rasa, kacau seketika dan bolehlah dihidangkan.

Sambal Tumis Telur

Bahan-bahan:
3 biji telur
1 bawang besar ~ hiris
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
2 bawang putih ~ ditumbuk
2 sudu cili kisar ~ kalau nk pedas tambahlah lagi
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak, goreng bawang putih dah bawang merah sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar, garam dan gula. Tumis sehingga cili masak dan masukkan sedikit air.
3. Pecahkan telur ke dalam kuali dan biarkan sehingga telur separuh masak, barulah dikacau.
4. Masukkan bawang hiris, kacau seketika dan bolehlah dihidangkan.
*Kalau yg suka bawang hiris betul2 masak, masukkan bawang hiris semasa menumis cili.

Ikan Goreng Tepung

Bahan-bahan:
Ikan ~ bersihkan dan dikelar
Sedikit sebuk kunyit
Sedikit pati ayam
Sedikit tepung jagung
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng.
Cara penyediaan:
Gaulkan ikan dengan serbuk kunyit, garam, pati ayam dan tepung jagung.
Panaskan minyak dan gorenglah ikan sehingga masak dan kuning keemasan.
Sedia dihidang.
* Enak dimakan bersama bawang, hirisan timun dan sambal belacan.

Kari Kepala Ikan Abu Dhabi


Bahan-bahan:
Kepala ikan ~ ikan yg saya gunakan ni ikan kerapu
4 sudu rempah kari ~ bancuh dgn sedikit santan/air
5 ulas bawang merah ~ ditumbuk
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 inci halia ~ ditumbuk
1 sudu halba campur
Sedikit rempah tumis ~ buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih
1 biji kelapa (ambil santannya)
1 tangkai daun kari
Air asam jawa ~ secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit pati ikan bilis ~ kalau suka
Minyak untuk menumis
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
3. Masukkan halba campur, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan daun kari.
4. Masukkan serbuk rempah kari dan masak hingga pecah minyak.
5. Masukkan santan, air asam jawa dan biarkan mendidih.
6. Kemudian barulah masukkan kepala ikan, biarkan mendidih dan perlahankan api.
7 .Letaklah garam, gula dan serbuk pati ikan bilis secukup rasa.
8. Bila kuah sudah agak pekat, bolehlah matikan api.9. Angkat dan hidangkan panas-panas.
* Lebih sedap kalau ditambah sayur bendi atau terung, tomato dan cili hijau/merah.

Nasi Goreng Salmon

Bahan-bahan:
1 pinggan nasi
1 keping ikan salmon yang telah dipanggang (kalau tak ada salmon blh diganti dgn ikan lain seperti ikan tenggiri atau tuna flakes)
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk kasar
2 biji bawang putih ~ diketuk
3-4 biji cili padi ~ diketuk
2 sudu sos tiram
1 batang lobak merah ~ dipotong dadu
1 biji telur ~ goreng mata kerbau
Garam secukup rasa
Sedikit sebuk pati ayam ~ kalau suka
Minyak untuk menumis
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau.
2. Masukkan cili api dan sos tiram.
3. Masukkan lobak merah dan bila dah agak layu, masukkan salmon.
4. Masukkan nasi, garam dan serbuk pati ayam secukup rasa. Kacau rata dan bolehlah dihidangkan bersama telur mata kerbau dan sedikit salad.
* sos utk nasi goreng ~ tomato, cili api, sedikit garam dan gula dikisar.

Pajeri Nanas







Ni nanas-nanas dari Africa..My hubby travel dan beli banyak nanas..walaupun kulitnya nampak hijau tapi isinya sangat manis...Sempatlah saya membuat pajeri nanas tapi suami dan anak2 kureng sikit..diaorg lebih suka mkn mcm tu aje ataupun buat jus...
Bahan-bahan:
1 biji nanas ~ buang kulit nanas, potong empat dan hiris keping-keping.
5 ulas bawang merah ~ ditumbuk
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 inci halia ~ ditumbuk
2 sudu besar udang kering ~ ditumbuk
Sedikit rempah tumis ~ kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang
3 sudu besar serbuk kari daging ~ dibancuh dgn air/santan utk dijadikan pes
1 biji kelapa ~ diambil santannya
2 sudu besar kerisik
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumis
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak.
2. Tumis rempah tumis dan masukkan bahan yang telah ditumbuk.
3. Kacau hingga wangi dan masukkan rempah kari daging.
4. Kacau sekejap.
5. Masukkan nanas dan santan.
6. Biarkan mendidih, masukkan kerisik, garam dan gula.
7. Biar gula lebih sedikit sebab pajeri kenalah rasanya manis.
8. Angkat dan sedia dihidangkan.

Masak Lemak Pucuk Labu

Bahan-bahan:
Pucuk labu
Fucuk
Soohon
Kentang ~ kalau ada keledek lagi sedap
1 ulas bawang besar ~ hiris
1-2 batang serai ~ diketuk
Sedikit udang kering ~ ditumbuk
Santan secukupnya
Garam dan gula ~ secukup rasa
Cara Penyediaan:
Masakkan santan bersama bawang, udang kering, serai dan ubi kentang. Apabila mendidih dan kentang agak empuk, masukkan pucuk labu, fucuk dan soohon. Letaklah garam dan gula secukup rasa. Didihkan sebentar dan bolehlah diangkat. Sedia dihidang.

Jus Nanas


Bahan-bahan:
Beberapa potong nanas
Gula secukup rasa
Sedikit air
Beberapa ketulan ais.
Cara penyediaan:
Kisar nanas dengan sedikit air. Letaklah gula secukup rasa. Masukkan ke dalam gelas dan tambahlah beberapa ketulan ais.Sedia untuk diminum..

Asam Tumis(pedas) Kepala Salmon


Nah ni dia kepala ikan salmon yang belum dimasak..Ari tu my hubby beli seekor ikan salmon so minggu tu makan salmon jelah hehehe...


Bahan-bahan:
Yang penting kepala ikan salmonlah kan tapi campurlah bahagian2 lain
3 sudu cili kisar ~ jika ingin pedas, tambahkan
1 labu bawang besar ~ dikisar
3 ulas bawang merah ~ dikisar
3 ulas bawang putih ~ dikisar
1inci halia ~ dikisar
Sedikit kunyit serbuk/hidup
Sedikit belacan
Air asam jawa secukupnya
Bunga kantan dan daun kesum secukupnya
Garam dan gula ~ secukup rasa
Air
Minyak untuk menumis.
Cara Penyediaan:
Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar sehingga naik baunya. Masukkan pula cili kisar dan tumis sehingga garing. Perlahankan api dan masukkan ikan. Selepas itu, masukkan pula jus asam jawa dan biarkan api perlahan sehingga mendidih. Letaklah garam dan gula secukup rasa. Tutup periuk dan biarkan sehingga masak.

Sedia dihidang..

*Boleh ditambah dengan sayur seperti kacang bendir atau terung..