
Bahan-bahan:
1 kg umbut kelapa atau secukupnya ~ dipotong dan cuci bersih
1 biji bawang besar ~ dihiris
3 batang serai ~ diketuk
3 sudu besar kerisik
Santan secukupnya
Garam dan gula.
Cara penyediaan:
1. Masukkan umbut yang telah dibersihkan tadi ke dalam periuk. Tuang air sehingga melepasi paras umbut dan rebus sehingga umbut empuk.
2. Setelah umbut empuk, masukkan pula bawang yg dihiris, serai dan santan secukupnya. Masak sehingga santan mendidih, kuah hendaklah sentiasa dikacau untuk menggelakkan pecah minyak.
3. Masukkan kerisik, garam secukupnya dan sedikit gula. Gaul rata.
4. Setelah kuahnya sesedap rasa, bolehlah matikan api dan dihidangkan.

3 ulasan:
Sedap menu hari ini.. Jom sertai kempen 1 Blog 1 Bendera sempena kemerdekaan negara tercinta..
ya allah!! sedapnya semua resepi u ni.. sangat2 sedap ok? dh balik ke msia ye?
Salam Tie..
Aha sekrg ni dah ada kat Msia sampai raya ke5 nanti..Kat Msia nilah masanya nak makan masakan kampung ni :)
Catat Ulasan