Shawarma

Roti arab.. roti untuk shawarma..


Ini satu lagi resepi yg dah lama i buat tapi belum sempat nak post ...i buat resepi ni berdasarkan ape yg i tgk org buat kat kedai2 yg jual shawarma masa kat riyadh dan abu dhabi ni.... tapi bahan2 utk marinade ayam tu, i buat sendiri..cubalah...

Bahan-Bahan utama:
Roti arab
Daging ayam yg dipanggang (seelok2nya bahagian dada) ~ dihiris
Rempah shawarma (kalau tak ada, gantikan dgn serbuk jintan manis, jintan putih, ketumbar dan garam masalah-mixed spice)
Sedikit yogurt
1 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 sudu minyak zaitun (kalau tak ada minyak masak biasa je)
Garam, sedikit stok ayam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Bawang besar ~ dihiris
Tomato ~ dihiris
Timun ~ dihiris
French fries
Mayonis
Cili sos


Cara menyediakan ayam:
Ayam diperap dgn rempah shawarma,yogurt,bawang putih,minyak zaitun,serbuk lada hitam dan garam. Peraplah selama 4jam ataupun utk lebih sedap semalaman. Panggang ayam tersebut sehingga masak.

Cara menyediakan shawarma:
Roti disapu dgn mayonis. Kemudian letaklah hirisan ayam, bawang, tomato, french fries dan timun. Kalau nak pedas boleh ditambah cili sos. Gulungkan..Sedia dihidang..
Kalau nak tgk sample yang di beli di kedai leh tgk kat sini...

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.