Ayam Panggang


Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ bersihkan
3 ulas bawang putih ~ cincang
1 sudu besar rosemary
1/2 sudu kecil ketumbar biji
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil rempah campuran
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar madu
1 sudu minyak zaitun

Cara penyediaan:
1. Lumurkan ayam dengan semua bahan dan perapkan sebentar.
2. Bakar di dalam oven dengan suhu 180'C selama 1 jam atau sehingga masak.

Ayam di dalam oven ( ala-ala ayam pusing gitu)

8 ulasan:

Cekgu Maz berkata...

bestnye...sy nk sangat buat ayam macam nie tp xde oven yg sesuai...kalau ayam yg dipotong2 tp bahan perapan yg sama digunakan sedap x?

Idahelmi berkata...

Boleh bakar cara biasa je ayam. Belah ayam 2, kemudian perapkan dgn semua bahan. Pas tu bakar tapi selepas 30minit, pusingkan/terbalikkn ayam dan kuarkan lebihan air/kuah yg keluar supaya ayam menjadi garing..

Unknown berkata...

sedap nya ayam tu..
patutlah bila saya bakar aam dlm oven..ia basah..rupanya airnya kena ditoskan..

tkasih dgn tips tu..saya nk cuba buat lagi dgn cara centu..
kat rumah ni mmg suka sngt dgn ayam bakar...kami mkn dgn nasi ayam...

Tanpa Nama berkata...

tumpang tanya..rempah campuran dlm resepi ni rempah apa ye?

Idahelmi berkata...

Rempah campuran yg dalam resepi tersebut seperti jintan manis, jintan putih, ketumbar, lada hitam, buah pelaga, serbuk cili dan kunyit yg disangai lalu dikisar halus menjadi serbuk. Kalau tidak pun cuba cari dikedai2 menjual rempah.

Tanpa Nama berkata...

Kasihan ayam tu kena sula... Ni Mesti dia buat maksiat ni...

Tanpa Nama berkata...

Saya ingin mencuba buatnya

ain berkata...

Rosemary tu camne ye

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.