Sos Nasi Mandhi/Kabsa Dan Ulam "Jarjeer"

Ini sos yang biasa dimakan bersama nasi mandhi, kabsa dan briyani di sini. Tidak ada sayuran, cuma ulam "jarjeer", hirisan timun, tomato, lettuce dan bawang besar sahaja. Bahan-bahan untuk sos adalah cili besar hijau/cili api, tomato, batang ketumbar dan perahan lemon.


Inilah ulam kegemaran orang2 Arab..JARJEER..Tapi sekarang telah menjadi kegemaran kami sekeluarga.



6 ulasan:

abang sulong berkata...

Salam,

Jarjeer ini macam sayur sawi je kan..

Idahelmi berkata...

Salam..

Rupanya adalah mcm sawi..jarjeer rasanya tak sesuai utk buat msk..biji benihnya ada dijual di pasaraya di sini..kami dah menanamnya dan dah rasa jarjeer hasil tanam sendiri.

Nuridah berkata...

Salam kenal Raidah,

Kak Nur minta izin copy resipi Nasi Kabsa ya...mmg sedap nasi ini..terima kasih berkongsi resipi dan knur minta izin add link Raidah.

aunty sheena berkata...

Biji benih ada disemua pasarraya ke? pohon minta nama pasaraya tersebut. saya bermnat menanamnya.

raidah berkata...

aunty sheena..Saya rasa di Malaysia, tiada jual biji benih jarjeer ni. Di Abu Dhabi ni saya beli di carrefour.

ilsa berkata...

Salam.. just to share:
Jarjeer = Arugula = or more well-known as 'rocket' in the western part of the world
:)

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.