Ketupat Sotong/ Sotong Sumbat ~ Pedas

Pertama kali cuba membuat ketupat sotong..Buat 2 jenis, pedas dan yang tidak pedas untuk anak-anak. Untuk resepi ini saya sertakan resepi ketupat sotong versi pedas..

Bahan-bahan:

6 ekor sotong ~ buang selaput/kulit luar, bersih dan ditoskan
1 cawan beras pulut
1 cawan santan cair
2 sudu cili kisar
2 ulas bawang kecil**
2 batang serai**
1/2 inci lengkuas**
2 biji buah keras**
**Dikisar/tumbuk halus
2 cawan santan pekat
Garam dan gula secukupnya
Lidi
Minyak untuk menumis.

Cara penyediaan:

1. Masak/kukus beras pulut dengan santan cair sehingga separuh masak. Setelah agak sejuk sumbatkan ke dalam sotong. Jangan terlalu penuh/padat, lebih kurang 3/4 badan sotong.
2. Kemudian masukkan kepala sotong dalam sotong tersebut dan sematkan/tutup dengan lidi.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar/tumbuk sehingga wangi. Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak.
4. Masukkan santan dan sotong. Masukkan juga garam dan gula secukupnya.
5. Masak dengan api sederhana sehingga sotong masak dan kuah agak pekat.

6 ulasan:

KuNanGKuNanG berkata...

lama dah nak makan ketupat sotong ni..masih xdapat lagi..huhu

Mamasya berkata...

Assalammualaikum Raidah..apa kabar? ketupat sotong pedas belum pernah cuba.kalau versi Ganu dan kel pernah juga buat.

Idahelmi berkata...

Salam kunang-kunang..
Cubalah buat..tak susah pun.

Waalaikumussalam mamasya,
Kaba baik mamasya..saya buat ketupat ni 2jenis pedas dan versi Ganu..

blogtube berkata...

dh lama x makan ketupat sotong.. nak cari kat kedai mmg x jumpa.. nasib baik kat sini ada resepinya boleh saya mencubanya...


blog resepi raidah tersenarai dalam list terjah bersama myobw...

wana berkata...

Boleh cuba ni...pasti sedap : ANEKA RESEPI TERKINI

hasif berkata...

Beri Laluan


Nak promosi produk atau perkhidmatan? Klik sini PERCUMA 100%

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.