
A
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
3/4 cawan gula
4 cawan santan
1 sudu kecil garam
B
Perisa pandan ~ boleh juga menggunakan jus pandan
Pewarna hijau
Cara penyediaan:
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan perasa pandan dan pewarna hijau dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.
4. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan digunakan.
5. Masukkan 1 senduk adunan hijau dan kukus selama 5 minit.
6. Lapiskan 1 senduk adunan asal/putih dan kukus semula selama 5 minit.
7. Lapiskan adunan hijau dan asal/putih berselang seli sehingga adunan habis.
8. Sejukkan dan bolehlah dipotong.
Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan