Sambal Tumis Kerang

Bahan-bahan:


3-4 kg kerang ~ direbus dan ambil isinya
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk/kisar
2 biji bawang besar ~ ditumbuk/kisar
3 sudu(kurang atau lebih) cili yg telah dikisar
2 biji bawang besar ~ dihiris
1 cm (sedikit saja) belacan(jika suka) ~ kisar/tumbuk bersama bawang
1 sudu besar air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air ~ jika perlu.

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga masak dan pecah/terbit minyak.
2. Masukkan kerang, hirisan bawang besar dan air asam jawa. Gaul rata.
3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika inginkan kuah, tambahkan air.
4. Apabila kerang sudah sebati dengan sambal, bawang sudah masak bolehlah diangkat.

5 ulasan:

Pak Oncu berkata...

makan dgn nasik lomak paneh bestttt !!

FiDa@aMiDa berkata...

salam raidah

bestnya sambal tumis kerang ni dah lama tak makan...terliur dgn masakan u ni? bila kita nak jumpa ye..mai lah singgah Dubai boleh jumpa kak milah sekali :)

giha lalala berkata...

memang sodap sekali! :P

azian_ab berkata...

uiii best nih... sedapnye rupe dia...

Car Loan Calculator berkata...

best ni! sedapnya!!

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.