BAHAN BAHAN
1 kg tepung gandum
2 cawan air ais
garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk mengoreng.
CARA MEMBUAT:
1. Air sejuk dari peti ais dicampurkan dengan garam dan masukkan ke dalam tepung.
2. Gaulkan tepung dan masukkan ke dalam beg plastik.
3. Perapkan semalaman.Kemudian uli tepung sehingga sebati. Candaikan sedikit dan masukkan ke dalam mesin mee. Gunting atau potong tepung yang dimesin tadi dalam 2-3 inci panjangnya.Panaskan minyak dan goreng kuih sehingga garing.
4. Kuih ini boleh dimakan dengan ditaburkan dengan gula castor atau pun ditumis dengan cili. (bahannya 2 sudu cili kering, 2 sudu udang kering, 2 tangkai daun kari,gula dan garam secukup rasa. Goreng kesemua bahan sehingga garing dan bolehlah dimasukan kuih yang telah digoreng tadi)
Kuih Bingka
BAHAN BAHAN
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 cawan telur
2 cawan santan
CARA MEMBUAT:
1. Gaulkan kesemua bahan-bahan di atas sehingga sebati(boleh juga dikisar)
2. Masukkan ke dalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit minyak.bakar sehingga masak.
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 cawan telur
2 cawan santan
CARA MEMBUAT:
1. Gaulkan kesemua bahan-bahan di atas sehingga sebati(boleh juga dikisar)
2. Masukkan ke dalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit minyak.bakar sehingga masak.
Kerabu Tauge
BAHAN BAHAN:
50 gm tauge1 labu bawang besar1 tangkai cili hijau1 tangkai cili merah10 biji cili api1 biji tomato1 batang serai1 sudu kerisik2 sudu udang kering1 sudu kecil belacan bakar3 sudu jus limau nipisGaram dan gula secukup rasa
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan air,bila mendidih jiruskan ke atas tauge.
2. Hiriskan cili hijau,merah,tomato dan serai.
3. Kisar cili api bersama udang kering dan belacan.
4. Semua bahan-bahan tadi dicampurkan dan digaul sehingga rata.Masukkan jus limau nipis,garam dan gula secukup rasa.sedia untuk dihidangkan.
50 gm tauge1 labu bawang besar1 tangkai cili hijau1 tangkai cili merah10 biji cili api1 biji tomato1 batang serai1 sudu kerisik2 sudu udang kering1 sudu kecil belacan bakar3 sudu jus limau nipisGaram dan gula secukup rasa
CARA MEMBUAT:
1. Panaskan air,bila mendidih jiruskan ke atas tauge.
2. Hiriskan cili hijau,merah,tomato dan serai.
3. Kisar cili api bersama udang kering dan belacan.
4. Semua bahan-bahan tadi dicampurkan dan digaul sehingga rata.Masukkan jus limau nipis,garam dan gula secukup rasa.sedia untuk dihidangkan.
Asam Tumis Ikan
BAHAN-BAHAN:
1 kg ikan (terpulang pada ikan kesukaan anda- tenggiri,pari,kembung)5 biji kacang bendi3 tangkai daun kesum2 kuntum bunga kantan (dibelah 2)2 sudu besar cili kering5 ulas bawang kecil(dikisar)3 ulas bawang putih(dikisar)1 inci halia(dikisar)2 batang serai(diketuk)1 sudu kecil belacansedikit kunyit serbukair asam jawa secukupnyaairminyak untuk menumisgaram dan gula secukup rasaserbuk perasa (kalau suka).
CARA MEMBUAT:
1. Bawang kecil,bawang putih,halia dan belacan dikisar.
2. Masukkan anggaran 2 sudu besar atau lebih minyak masak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik baunya.
3. Masukkan cili kering dan gorengkan sehingga garing.
4. Masukkan air,air asam jawa,serai dan biarkan sehingga mendidih.
5. Masukkan ikan,kacang bendi,daun kesum dan bunga kantan.
6. Masak sehingga kuah agak pekat.masukkan garam dan gula secukup rasa.sedia untuk dihidangkan.
1 kg ikan (terpulang pada ikan kesukaan anda- tenggiri,pari,kembung)5 biji kacang bendi3 tangkai daun kesum2 kuntum bunga kantan (dibelah 2)2 sudu besar cili kering5 ulas bawang kecil(dikisar)3 ulas bawang putih(dikisar)1 inci halia(dikisar)2 batang serai(diketuk)1 sudu kecil belacansedikit kunyit serbukair asam jawa secukupnyaairminyak untuk menumisgaram dan gula secukup rasaserbuk perasa (kalau suka).
CARA MEMBUAT:
1. Bawang kecil,bawang putih,halia dan belacan dikisar.
2. Masukkan anggaran 2 sudu besar atau lebih minyak masak dan tumiskan bahan kisar sehingga naik baunya.
3. Masukkan cili kering dan gorengkan sehingga garing.
4. Masukkan air,air asam jawa,serai dan biarkan sehingga mendidih.
5. Masukkan ikan,kacang bendi,daun kesum dan bunga kantan.
6. Masak sehingga kuah agak pekat.masukkan garam dan gula secukup rasa.sedia untuk dihidangkan.
Langgan:
Catatan (Atom)