Mujaddara Arabic Lentil Rice

Assalamualaikum..Bersua kembali setelah sekian lama tidak mengemaskini blog resepiraidah ini..Mujaddara membuka tirai, makanan tradisional vegetarian di Timur Tengah. Menggunakan bahan yang sedikit dan senang untuk disediakan.

Bahan-bahan:

2 cawan kacang dal ~ direndam setengah jam
1 cawan beras(saya guna basmati) ~ direndam setengah jam
4 biji bawang besar ~ hiris nipis untuk dijadikan bawang goreng
5 cawan air
1 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar serbuk jintan putih
Garam
Minyak

Cara penyediaan:

1. Masukkan dal dan air ke dalam periuk, masak sehingga mendidih atas api sederhana
2. Kecilkan api. Tutup periuk dan biarkan reneh selama 20-25 minit atau sehingga dal lembut.
3. Masukkan beras, garam, serbuk jintan putih dan minyak zaitun ke dalam periuk dan kacau rata. Kalau air agak kering, tambahkan 1/2 air jika perlu. Tutup dan biarkan sehingga dal dan beras masak selama lebihkurang 30 minit.
4. Untuk membuat bawang goreng, panaskan minyak dan goreng bawang yang telah dihiris tadi sehingga garing. Angkat dan toskan. 
5. Apabila dal dan nasi telah dimasak, ambil separuh bawang yang telah digoreng tadi dan campurkan ke dalam periuk, gaul rata. 
6. Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan bawang goreng diatas nasi dal tersebut.
 

Ini kacang dal yang saya gunakan.
** Saya menggunakan cawan dan sudu sukatan matrik

Air Katirah Abu Dhabi

Minuman yang popular ketika di bulan Ramadhan. Puasa lepas tidak berkesempatan untuk membuatnya, jadi buatlah pada hari biasa kerana bahan-bahannya pun telah lama dibawa dari Malaysia. Saya menggunakan resepi dari my resipi.. dan membuat sedikit penambahan dengan merujuk resepi lain...

Bahan-bahan:
Air ~ secukupnya
Gula pasir ~ Secukup rasa
15 biji badam~ tanpa kulit
1 tin susu cair
Daun pandan
100 g katirah
Sedikit pewarna hijau

Bahan isian tambahan jika suka:

Segenggam kembang semangkuk ~ direndam berasingan
1 sudu besar biji selasih ~ direndam berasingan
Hirisan buah kurma
Cincau ~ dipotong
Kacang tanah goreng ~ dibuang kulit
Cendol
Ketulan ais secukupnya

Cara penyediaan:

1. Rendam dahulu katirah hingga kembang semalaman.Tapis dan bersihkan.
2. Masak air, gula dan daun pandan sehingga gula larut.
3. Kisar badam bersama sedikit air hingga halus dan tapiskan ke dalam air gula tadi dan masak lagi hingga mendidih, kacau sentiasa. Matikan api dan biar sejuk.
4. Setelah air sejuk, masukkan susu cair dan katirah dan gaul rata. Titikkan pewarna hijau dan pewarna lain jika suka dan tambahkan bahan2 isian lain secukupnya. Sejukkan didalam peti sejuk.
5. Enjoy~! (^_^)...

Katirah atau getah anggur sebelum dan sesudah direndam..

Sedia untuk dihidangkan..

Sambal Ikan

Sudah agak terlalu lama saya tidak mengemaskinikan blog resepiraidah ini. Masa tidak mengizinkan untuk mengadap lama didepan laptop. Sibuk melayan baby, sikakak dan abang2nya. Resepi ini pun merupakan masakan yang ringkas juga untuk disediakan.

Bahan-bahan:

2 ekor ikan bawal(blh gunakan ikan lain seperti tenggiri, kembung dll)
Sedikit garam dan kunyit
** Lumurkan/Garam kunyitkan ikan dan goreng sehingga masak atau sehingga garing.

Bahan tumbuk/kisar kasar:


5 biji cili besar merah
10 biji cili api
1 biji bawang Besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia

Bahan lain:

1 biji bawang ~ dihiris
1 sudu besar sos cili
Garam dan gula
Air
Minyak

Cara penyediaan sambal:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga agak garing.
2. Masukkan sedikit air, cili sos, bawang hiris, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati dan rasakan masam, masim dan manis secukupnya.
3. Angkat dan tuangkan ke atas ikan yang telah digoreng.




Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.