Fried Shallot (Bawang Goreng)

Ever wish to make your own bawang goreng, it is very simple, what it need most is your patient as the cooking takes time.. here how to prepare it..

What you need....
6 shallots (or as you wish...)
Cooking oil ~ for frying
Salt to taste
Preparation:
1. Peel and slice the shallots as thinly as possible, using a very sharp knife.
2. Spread the sliced shallots out in a thin layer on a large sheet tray, overlapping as little as possible (so they won't clump when fried). Spread some salt and mix it with throughly.

3. Add shallots to oil and fry, stirring constantly, until light golden brown, using low heat, this is very important to make it crispy. To get them perfectly golden, remove them from the oil a few seconds before they actually appear done. Remove shallots from oil with a slotted spoon and drain on paper towel lined plate (it will darken slightly as it sit). Let cool.
4.To store, just put in an airtight container for up to 1 week.
Instead of shallot, you can use small onion as well..

Nasi Ayam Kukus


Kat dlm fridge ada drumstick je,tengah fikir nak masak ape..so i get an idea to make nasi ayam kukus coz it easy to cook..bahan2 for salad pun just ni je yg adanye..
Bahan Untuk Ayam:
Drumstick(peha ayam) ~ dlm 8 ketul
2-3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
Sedikit halia ~ ditumbuk
Sedikit stok ayam ~ kalau tak nak tak payah letak
Garam.
Cara penyediaan:
Gaulkan ayam dengan kesemua bahan dan letakkan didalam loyang dan kukuslah sehingga masak.
Nasi:
Beras
1 biji bawang besar ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
Sedikit halia ~ dihiris
Sedikit stok ayam
Garam
Air
Sedikit minyak untuk menumis.
Cara penyediaan:
Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg dihiris sehingga garing. Kemudian masukkan beras dan kacau sekejap.Masukkan air,garam serta stok ayam dan biarkan nasi sehingga masak.
Sos:
1 sudu cili kering
2-3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
Cili sos
Sedikit air
Sedikit tepung untuk memekatkan sos
Garam dan gula.
Cara penyediaan:
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga agak pekat.
Sup:
Ayam yang telah dikukus tadi mengeluarkan air so ambik air ayam tersebut dan dicampurkan dengan sedikit air. Dididihkan sebentar dan tambahlah sedikit garam. Sedia untuk dihidang.

Ayam Masak Merah

Bahan-bahan:
Ayam ~ dipotong kecil dan digoreng
Cili kering ~ dikisar
Halia ~ dikisar
Bawang putih ~ dikisar
Bawang besar ~ dikisar dan juga dihiris
Tomato ~ dihiris
Cili sos
Minyak masak
Garam dan gula secukup rasa.
Cara penyediaan:
Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar hingga garing. Setelah itu masukkan cili sos. Kemudian masukkan ayam yg telah digoreng, garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan bawang besar dan tomato yang dihiris. Gaulkan hingga sebati dan rata. Sedia untuk dihidang.

Sirap Barli


Bahan-bahan:
Barli
Gula
Susu~ kalau tak nak tak payah letak
Sedikit sirap~ saja untuk hiasan.



Cara penyediaan:
Rebus barli sehingga lembut kemudian masukkan gula secukup rasa.masukkan ke dalam gelas,bolehlah ditambah susu dan sedikit sirap..sedia untuk diminum.

Ikan masin goreng bawang

Bahan-bahan:
Ikan masin~ terpulanglah ikan apa yg hendak digunakan
Bawang putih
Bawang besar
Cili api.
Cara penyediaan:
1. Goreng ikan masin sehingga masak dan diangkat.
2. Tumiskan bawang putih,apabila agak garing masukkan cili api dan bawang besar.
3. Masukkan ikan masin, gaulkan seketika. Sedia untuk dihidangkan.

Paprik


Bahan2 ni anggaran untuk 4orang mkn..


Bahan-bahan:
1 mangkuk hirisan ayam
1 mangkuk hirisan daging
Sedikit sotong atau udang (atau mana-mana yang disukai)
2 ulas bawang putih~ diketuk
1 biji bawang besar~ dihiris
1 biji tomato~ belah 4
Sedikit bunga kubis
1 batang lobak merah
5 tangkai cili api~ diketuk(nk pedas tambahlah lagi)
1 batang serai~ diketuk
Sedikit daun limau purut~ikut suka,kalau tak nak tak payah letak..
Kicap
Sos tiram
Sedikit minyak untuk menumis
Garam secukup rasa.

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang putih dan cili api.
2. Masukkan ayam dan daging. setelah ayam dan daging agak masak, masukkan sos tiram dan kicap. Selepas itu masukkan serai yg telah diketuk dan daun limau purut.
3. Masukkan sayur-sayuran dan bawang besar yang telah dipotong serta sotong/udang(masuk lambat supaya sotong/udang lembut).
4. Kacau seketika,kemudian masukkan garam secukup rasa.sedia untuk dihidangkan.

* Sedap dimakan bersama nasi putih atau nasi goreng panas.
Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.