Adakala kuah roti canai yang dibeli dikedai agak kurang enak, jadi untuk santapan keluarga apabila membeli roti canai dikedai untuk dimakan dirumah, saya sediakan kari ikan sardin yang mudah untuk disediakan ini.
Bahan-bahannya:
1 tin besar sardin Mackarel
1 pek kecil serbuk kari
**3 ulas bawang putih
**1 biji bawang besar
**1/2 inci halia
**semua bahan ditumbuk/mesin kasar
2 ulas bawang putih ~ dimayam halus
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 tangkai daun kari
2 keping asam keping
1 biji tomato ~ belah 4
1 cawan santan
Air
Garam dan gula
Minyak
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak. Goreng bawang putih dan bawang besar yang telah dihiris sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Dalam anggaran 3 sudu besar minyak, tumiskn bahan-bahan yg telah ditumbuk sehingga wangi.
3. Masukkan rempah kari, daun kari dan sedikit air. Masak sehingga terbit minyak. Kalau kering tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga betul-betul masak dan terbit minyaknya.
4. Masukkan santan, asam keping dan ikan sardin, masak sehingga mendidih.
5. Perasakan masin, masam dan manisnya.
6. Masukkan tomato dan bawang yg telah digoreng tadi. Didihkan sebentar dan bolehlah diangkat.
Walaupun mudah akan tetapi memakan masa juga kerana masa untuk rempah kari itu naik minyaknya dalam proses menumis, Kalau mahu segera tak perlulah tunggu kari yang ditumis tadi naik minyaknya tetapi kurang umphlah rasanya nanti.
Kerapu Masam Manis
- 1 ekor ikan kerapu ~
- 2 biji tomato ~ dipotong dadu
- 1 batang karot ~ dipotong dadu
- 1 biji timun ~ dipotong dadu
- 1 labu bawang besar ~ dipotong bulat
- 5 ulas bawang putih ~ ditumbuk kasar
- 1 labu bawang besar ~ dipotong dadu
- 1/2 inci halia ~ dihiris nipis
- 2 sudu besar sos tiram
- 1/2 cawan sos cili
- 1 susu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
- Serbuk kunyit dan 2 sudu tepung jagung
- Garam dan gula
- Air
- Minyak
Cara penyediaan:
Ikan yang saya gunakan agak besar, jadi untuk memudahkan memasak saya potong dua, maklumla kan kuali tak besar macam yang dikedai makan.
1. Bersihkan ikan, kemudian lumurkan ianya dengan serbuk kunyit, garam dan tepung jagung.
2. Panaskan minyak secukupnya untuk goreng deep fry dan goreng ikan sehingga garing. Gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit/hangus. Angkat dan ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak(ambil minyak gorengan tadi) dan tumis bawang putih, bawang besar yang dipotong dadu dan halia sehingga naik bau.
4. Masukkan bahan sos dan tomato, karot, timun dan bawang hiris serta bahan sos. Kacau sebati, kalau ingin berkuah, masukkan sedikit air.
5. Perasakan dengan garam dan gula. Masuk kan bancuhan tepung jagung (untuk memekatkan kuah) dan kacau sebentar.
6. Angkat dan bolehlah dituangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi. Boleh hiaskan dengan potongan daun bawang dan sup.
Sedia untuk dihidangkan.
Langgan:
Catatan (Atom)