- 1 ekor ikan kerapu ~
- 2 biji tomato ~ dipotong dadu
- 1 batang karot ~ dipotong dadu
- 1 biji timun ~ dipotong dadu
- 1 labu bawang besar ~ dipotong bulat
- 5 ulas bawang putih ~ ditumbuk kasar
- 1 labu bawang besar ~ dipotong dadu
- 1/2 inci halia ~ dihiris nipis
- 2 sudu besar sos tiram
- 1/2 cawan sos cili
- 1 susu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
- Serbuk kunyit dan 2 sudu tepung jagung
- Garam dan gula
- Air
- Minyak
Cara penyediaan:
Ikan yang saya gunakan agak besar, jadi untuk memudahkan memasak saya potong dua, maklumla kan kuali tak besar macam yang dikedai makan.
1. Bersihkan ikan, kemudian lumurkan ianya dengan serbuk kunyit, garam dan tepung jagung.
2. Panaskan minyak secukupnya untuk goreng deep fry dan goreng ikan sehingga garing. Gunakan api sederhana supaya ikan tidak hangit/hangus. Angkat dan ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak(ambil minyak gorengan tadi) dan tumis bawang putih, bawang besar yang dipotong dadu dan halia sehingga naik bau.
4. Masukkan bahan sos dan tomato, karot, timun dan bawang hiris serta bahan sos. Kacau sebati, kalau ingin berkuah, masukkan sedikit air.
5. Perasakan dengan garam dan gula. Masuk kan bancuhan tepung jagung (untuk memekatkan kuah) dan kacau sebentar.
6. Angkat dan bolehlah dituangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi. Boleh hiaskan dengan potongan daun bawang dan sup.
Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan