Resepi stew daging yg disediakan mengikut cita rasa saya sendiri..
Bahan-bahan:
500gm daging lembu/kambing ~ bersihkan dan potong kiub
2 biji bawang besar ~ potong dadu
5 ulas bawang putih (jgn hiris/potong, sebiji2)
2 sudu pes bawang
1 batang lobak merah ~ potong dlm 1 inci
2 biji kentang ~ belah 4
2 helai daun bay
2 sudu tepung gandum
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Garam dan gula
Sedikit daun bawang, sup dan bawang goreng ~ utk hiasan
Minyak untuk menumis
Air secukupnya.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak didalam periuk tekanan(pressure cooker) atau periuk yg sesuai. Gaulkan daging bersama serbuk lada hitam dan gorengkan daging lebih kurang 10-15 minit atau daging keperangan. Kemudian angkat daging.
2. Tumiskan bawang putih, merah dan daun bay. Kemudian masukkan pes bawang dan tepung gandum, kacau rata.
3. Masukkan semula daging dan air secukupnya, kacau rata. Tutup periuk dan masak selama 1 1/2 hingga 2 jam(kalau menggunakan periuk tekanan, masak selama 20 minit).
4. Kemudian tambahkan kentang dan lobak. Tutup dan masak lagi selama 20minit atau sehingga sayuran empuk/lembut.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Hidangkan dengan ditaburkan dgn bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
***Saya tidak menggunakan sebarang perasa(MSG/stok ayam) dlm masakan saya. Saya menggantikan dgn gula serta menggunakan bawang yg banyak dlm setiap masakan.
5 ulasan:
salam, mesti sedap stew daging ni. saya teringin nak masak macam stew ala2 korea dalam drama korea tu nampak menyelerakan.
salam, saya xpasti samada resepi stew daging ni sama atau tidak dengan resepi yang arwah kakak ipar saya ajarkan tetapi yang pasti dia gunakan tepung jagung dan tambah kacang hijau. tentang black pepper pun saya tak ingat sangat. Saya rasa resepi ni dah jadi masak daging blackpepper pulak...
Salam gerhana luka,saya ni tak pernah tgk cerita korea tu..tapi blhlh sesekali bertukar selera mencuba masakan lain pulakan..
Stew bermaksud masak atau mereneh dengan jangka waktu yang lama, sebab tu resepi ni dipanggil stew. Masak blackpepper biasa daging boleh digoreng atau dimasak/rebus berasingan sebelum ditambah bahan2 rencahnya...
Kalau kejap je reneh stew ni xpe x?
Catat Ulasan