Sambal Tumis Sotong

Bahan-bahan:
1/2 kg sotong (cuci bersih) ~ dipotong bulat
5 sudu makan bawang merah dan bawang putih ~ yg telah dikisar
3 sudu makan cili kering ~ yg telah dikisar
2 biji bawang besar ~ dihiris
Air asam jawa ~ secukup rasa
Garam dan gula ~ secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara penyediaan:
1. Bersihkan sotong dan rebus di dalam air mendidih selama tiga minit, angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar hingga kekuningan. Masukkan pula cili kering dan tumis sehingga garing.
3. Masukkan bawang yang dihiris,air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
4. Kemudian masukkan sotong yang telah direbus, kacau rata dan bolehlah dihidangkan.

Serunding Ikan


Kalau kat Malaysia tu senang je nak makan ape2, kalau malas boleh pegi beli je..tapi kalau dah ddk tpt org tu.. terpaksalah buat sendiri bila teringin nak makan sesuatu..mmmm...
ari ni teringin nak makan serunding ikanlah..
Senang sesgt nak membuatnya..
Bahan-bahan:
3 mangkuk isi ikan(tenggiri/kembung) ~ rebus ikan,buang tulang dan kisar atau tumbuk
1 senduk bawang putih dan bawang merah yang dikisar


Cili kering ~ ikut pedas yang disukai
2 mangkuk kecil bawang goreng (untuk menyedapkan lagi serunding)
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang kisar sehingga wangi. Kemudian masukkan cili dan
goreng hingga garing.
2. Masukkan air asam jawa,garam dan gula secukup rasa.
3. Masukkan isi ikan dan kacau sehingga kering dengan mengunakan api yang sederhana besar.
4. Setelah serunding kering,sejukkan. Kemudian masukkan bawang goreng dan gaul rata.sedia untuk dihidang.

Cara Membuat Tempoyak


Apa yg kita perlukan untuk membuat tempoyak....
Durian ~ asingkan isinya..
Garam dan gula secukup rasa.
Cara penyediaan:
Gaulkan isi durian dengan garam dan gula secukup rasa.kemudian letakkan di dalam tapis dan biarkan semalaman.ini bertujuan untuk membuang air yang ada di dalam durian tersebut.kemudian bolehlah disimpan durian tersebut di dalam bekas untuk dijadikan tempoyak.simpan di dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama..

Fried Shallot (Bawang Goreng)

Ever wish to make your own bawang goreng, it is very simple, what it need most is your patient as the cooking takes time.. here how to prepare it..

What you need....
6 shallots (or as you wish...)
Cooking oil ~ for frying
Salt to taste
Preparation:
1. Peel and slice the shallots as thinly as possible, using a very sharp knife.
2. Spread the sliced shallots out in a thin layer on a large sheet tray, overlapping as little as possible (so they won't clump when fried). Spread some salt and mix it with throughly.

3. Add shallots to oil and fry, stirring constantly, until light golden brown, using low heat, this is very important to make it crispy. To get them perfectly golden, remove them from the oil a few seconds before they actually appear done. Remove shallots from oil with a slotted spoon and drain on paper towel lined plate (it will darken slightly as it sit). Let cool.
4.To store, just put in an airtight container for up to 1 week.
Instead of shallot, you can use small onion as well..

Nasi Ayam Kukus


Kat dlm fridge ada drumstick je,tengah fikir nak masak ape..so i get an idea to make nasi ayam kukus coz it easy to cook..bahan2 for salad pun just ni je yg adanye..
Bahan Untuk Ayam:
Drumstick(peha ayam) ~ dlm 8 ketul
2-3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
Sedikit halia ~ ditumbuk
Sedikit stok ayam ~ kalau tak nak tak payah letak
Garam.
Cara penyediaan:
Gaulkan ayam dengan kesemua bahan dan letakkan didalam loyang dan kukuslah sehingga masak.
Nasi:
Beras
1 biji bawang besar ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ dihiris
Sedikit halia ~ dihiris
Sedikit stok ayam
Garam
Air
Sedikit minyak untuk menumis.
Cara penyediaan:
Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg dihiris sehingga garing. Kemudian masukkan beras dan kacau sekejap.Masukkan air,garam serta stok ayam dan biarkan nasi sehingga masak.
Sos:
1 sudu cili kering
2-3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
Cili sos
Sedikit air
Sedikit tepung untuk memekatkan sos
Garam dan gula.
Cara penyediaan:
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga agak pekat.
Sup:
Ayam yang telah dikukus tadi mengeluarkan air so ambik air ayam tersebut dan dicampurkan dengan sedikit air. Dididihkan sebentar dan tambahlah sedikit garam. Sedia untuk dihidang.
Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.