Nasi Ayam Kukus

Nasi ayam ni merupakan makanan kegemaran kami sekeluarga..kekadang tu sajalah mengubah cara utk memasak ayam tu..kali ni ayamnya dipotong kecil2 dan terus dikukus...

Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ dipotong kecil
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 batang serai ~ ditumbuk
1 inci halia ~ ditumbuk
Sedikit lada sulah
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil minyak bijan
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk pati ayam ~ kalau suka

Cara penyediaan:
1. Campurkan semua bahan dan perap ayam semalaman atau 3-4 jam.
2. Kukus ayam yang sudah diperap ini dalam kukusan dan kukuslah sehingga ayam masak.

*Semasa mengukus, ayam akan mengeluarkan air dan minyaknya sendiri seterusnya menghasilkan sedikit kuah. Kuah ini dijadikan sos kicap utk nasi ayam.

Untuk nasi:
2 cawan beras
3 cawan air ~ jika beras lembut kena kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras tersbt
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 cm halia - ditumbuk
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecik serbuk pati ayam
1 sudu besar majerin
1 sudu besar minyak masak

Cara penyediaan:
1. Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
2. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi
3. Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air, garam dan serbuk pati ayam.
4. Tanak hingga masak.

* Nasi ini tidak menggunakan air rebusan ayam. Jadi saya meletakkan serbuk pati ayam utk menambah perasa ayam di dalam nasi.

Sos cili:
10 biji cili merah
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cuka atau jus limau nipis
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 cawan air
Gula dan garam secukupnya

Cara penyediaan:
Kisar cili bersama bahan-bahan diatas sehingga halus dan didihkan sebentar.

Bahan sampingan ~ dihiris
1 biji salad
1 batang timun
2 biji tomato

Tilapia Salai Masak Yoghurt

Ni ikan talapia hitam yg dibeli di carrefour kt Abu Dhabi ni..dah selalu sangat buat goreng je, kali ni saya cuba salai/bakar atas arang dan kemudian masak lemak. Tapi saya tak menggunakan santan, saya telah menukarkan kepada yoghurt..jadilah talapia salai masak yoghurt..

Bahan:
2 ekor ikan talapia ~ salai/bakar
1 cawan (atau secukupnya) youghurt
1 batang serai ~ diketuk
Sedikit air

Bahan kisar:
10 biji cili api
1 biji bawang besar
2 sm kunyit hidup
Garam dan gula

Cara penyediaan:
1. Masukkan semua bahan kecuali ikan ke dalam periuk dan masak dengan api perlahan.
2. Bila nampak kuah nak mendidih masukkan ikan yang telah disalai dan rasakan masin dan masamnya .
3. Bila mendidih tutup api dan boleh hidangkan.
*Kuah tu agak2lah nak sebanyak mana ye..

Nasi Ayam Hainan

Hari ni msk nasi ayam lagi. Dah selalu sangat buat nasi ayam yg ayamnya digoreng je. Kali ni tukarlah selera pulak..cuba buat resepi nasi ayam hainan..

Bahan-bahan:

Bahan untuk rebus ayam:
1 ekor ayam
Air ~ mesti cukup untuk tenggelamkan ayam
Garam
Serbuk pati ayam ~ kalau suka
2 inci halia ~ diketuk

Cara penyediaan:
Sediakan periuk, letak air, garam, dan halia yang diketuk. Didihkan.Masukkan ayam . Masak anggaran 30- 40 minit. Angkat dan toskan.

*
~ Cucuk peha ayam untuk tahu jika sudah masak. Ayam tidak boleh direbus terlalu lama takut dagingnya tidak sedap jadi, pandai2 untuk agak. Jika tidak berdarah,bolehlah angkat ayam dan toskan airnya. Biarkan ayam betul-betul sejuk baru dipotong kalau tidak takut dagingnya hancur.
~ Resepi asal, ayam yg telah direbus perlu direndam di dalam air ais selama lebih kurang 10-15 minit. tetapi saya tidak merendam ayam tersebut.

Untuk nasi:
3 cawan beras
5 cawan air rebusan ayam - jika beras lembut kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras yg digunakan
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
Garam
1 sudu besar majerin
1 sudu besar minyak masak

Cara penyediaan:
1. Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
2. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi.
3. Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air rebusan ayam dan garam.
4. Tanak hingga masak.

*Resepi yg sebenarnya menggunakan lemak/kulit ayam tapi saya tidak menggunakannya.

Untuk sup:
Air rebusan ayam
Daun sup ~ dihiris

Cara penyediaan:
~ Air rebusan ayam tadi dididihkan. Letaklah garam secukup rasa. Hidangkan bersama hirisan daun sup.

Untuk sos cili:
10 biji cili merah
1 inci halia
2 ulas bawang putih
1 sudu besar gula
Garam
2 sudu besar jus limau nipis
1/2 botol sos thai

Cara penyediaan:
1. Kisar cili merah, halia. bawang putih dan jus limau.
2. Masakkan dalam periuk. Masukkan gula, garam dan sos thai.

Untuk sos kicap:
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap manis
5 sudu besar air rebusan ayam
1 sudu besar gula

Cara penyediaan:
Campurkan semua bahan dan masak di atas dapur sehingga mendidih.

Bahan sampingan:
1 batang timun ~ dihiris
2 biji buah tomato ~ dihiris
Salad ~ dihiris
Bawang goreng ~ ditabur di atas nasi dan di dalam sup
Minyak bijan ~ taburkan ke atas ayam yg telah dipotong.

Teh Tarik Abu Dhabi

Ketika membaca majalah sajiOnline, saya tertarik dgn satu rencana "teh tarik gaya hatyai"..bila dah baca tu teringin lah pulak utk mencubanya sendiri.. tinggal di Abu Dhabi, jadi saya namakan teh ni "Teh Tarik Abu Dhabi" hehehe..

Bahan-bahan:
Teh ~ secukupnya
Susu ~ secukup rasa
Air panas

Cara penyediaan:
1. Kembangkan teh di dalam bekas dan ketepikan.
2. Bancuhkan susu dengan air panas dan tarik sebagaimana menarik teh.
3. Selepas itu tuangkan susu tadi bersama buihnya sekali ke dalam gelas.
4. Kemudian tuangkan teh pekat ke dalam gelas tadi. Tuangkan perlahan-lahan supaya teh tidak bercampur dgn susu.
5. Kalau mahu nampak buih yang putih bersih, tuangkan baki buih susu tadi sebelum dihidangkan.
6. Bila nak minum, kacaulah susu dan teh tadi.

Mee Goreng Basah Sempoi

Hari ni terasa nak makan mee gorenglah pulak..memandangkan di sini sukar utk mendapatkan mee kuning..jadi saya gantikan dgn mee kering ( mee pinoy). Mee ni buatan filipina tu yg panggil mee pinoy..lagi satu daun sup jugak tidak pernah saya jumpa di Abu Dhabi ni..bila memasak tu hanya menggunakan daun bawang sajalah..
Bahan-bahan:
500 gm mee
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk kasar
1 biji bawang besar ~ ditumbuk
100 gm isi ayam/daging
100 gm kobis
2-3 sudu besar cili kisar
2-3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
Sedikit serbuk pati ayam
Air
Minyak
Garam

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak masak dalam kuali, tumiskan bahan tumbuk dan cili kisar hingga garing.
2. Masukkan isi ayam/daging. Masukkan air dan kacau rata.
3. Bila mendidih masukkan mee, sos tiram, kicap manis, dan kobis.
4. Kacau seketika dan letaklah sedikit serbuk pati ayam dan garam secukup rasa.
5. Bolehlah diangkat dan taburkan dengan hirisan daun bawang.
Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.