Vermicelli Rice

Rancangan tv yang saya tonton di sini hanyalah rancangan masakan arab "Fatafeat" yang menyiarkan masakan arab dan juga english. Pergi ke kedai buku baru ni terjumpa majalah fatafeat ini dalam bahasa inggeris. Begitu berminat untuk mempelajari masakan arab, saya pun membelinya. Inilah resepi pertama yg telah saya cuba..

Bahan-bahan:

1 cawan vermicelli
2 cawan beras ( saya guna basmathi) ~ basuh dan toskan
4 cawan atau secukupnya air
1 sudu kecil atau secukupnya garam
5 sudu besar minyak

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan goreng vermicelli sehingga kuning keemasan.
2. Masukkan vermicelli yang telah digoreng ke dalam periuk(rice cooker). Kemudian masukkan beras, garam dan air. Kacau rata.
3. Masak/tanak nasi seperti memasak nasi biasa.

**Kami sekeluarga makan nasi ini bersama kari kambing. Tunggu resepi kari kambing di post akan datang..


Vermicelli yang digoreng..
Vermicelli dan beras yang sedia untuk dimasak.


Vermicelli yang saya gunakan.


Majalah yang saya 'refer' untuk resepi.

Nasi Kerabu Di Abu Dhabi

Sejak duduk di Abu Dhabi ni sudah 2 kali saya membuat nasi kerabu. Pertama kali buat lupa nak goreng kerepuk dan buat sambal belacan. Kali yg ke dua ni pulak masih lupa lagi sambal belacan tapi rasanya ada kuah lemak dan serunding kelapa ikan tu pun sudah mencukupi..Satu lagi budu, tapi budu tu mmg tak bwklah ke sini.

Bahan untuk nasi:

4 cawan beras
5 cawan @ secukupnya air
2 helai daun limau purut
1-2 titik pewarna kuning
1 batang serai ~ diketuk
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

~ Cuci beras sehingga bersih. Masukkan semua bahan dan juga air dan masak seperti memasak nasi biasa.

Serunding Kelapa Ikan
Bahan-bahan:

1 ekor ikan kembung
1 cawan kelapa parut (saya guna kelapa kering)
3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
1 biji bawang besar ~ dihiris halus
1 batang serai ~ dihiris halus
1 cm halia ~ dihiris halus
Sedikit serbuk lada hitam
Garam dan gula

Cara penyediaan:

1. Bersihkan ikan dan dibakar sehingga masak (kalau nak rebus ikan pun boleh, rebus dgn 1-2 keping asam keping, toskan) Kemudian asingkan tulang dan ditumbuk ssehingga halus.
2. Bahan2 yg dihiris halus digoreng tanpa minyak sehingga layu dan kering. Kemudian angkat dan ditumbuk halus.
3. Goreng pula kelapa sehingga perang (saya guna kelapa kering, ianya sudah halus. Tidak perlu lagi ditumbuk).
4. Campurkan semua bahan dan gaul sebati. Perasakan dgn garam dan gula secukupnya.

Kuah/Sambal Lemak:
Bahan-bahan:

1 sudu besar cili kisar (nak pedas blh tambah lagi)
2 ulas bawang putih**
1 biji bawang besar**
1 cm halia**
**Semua bahan dikisar/ditumbuk
2 batang serai ~ diketuk
1 keping asam keping/gelugur
1 sudu kecil belacan (kalau ada budu letaklah 2 sudu)
250ml santan
Garam dan gula
Minyak untuk menumis.

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar/tumbuk sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar, belacan dan masak sehingga cili betul2 masak.
2. Masukkan santan dan serai, kacau dan tunggu sehingga pecah minyak.
3. Masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa, masak lagi hingga sepekat mana kuah yg dikehendaki.

Bahan Ulam:

~ Kacang panjang, kobis, timun, bunga kantan, daun kesum, taugeh atau ulam2an lain yg sesuai.
~ Makan bersama lauk seperti telur masin, ikan/ ayam celup tepung, kerepuk ikan dan lain-lain lagi.

Serunding kelapa ikan ..

Kuah lemak..

Ulam-ulaman..

Nasi kerabu pertama kali buat, lauk ikan goreng tepung..

Ayam Goreng Celup Tepung

Ayam goreng celup tepung ni buat untuk dimakan dengan nasi kerabu..

Bahan-bahan:

1 ekor ayam ~ buang tulang dan ambil isinya, potong memanjang

Bahan perap ayam:

1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu kecil worcestershire sauce*
1 sudu kecil balsamic vinegar*
** Kalau tidak ada ke dua2 bahan * , gantikan dgn 1 sudu besar jus lemon
Garam secukup rasa
~ Perap ayam dengan semua bahan diatas selama 1 jam. Kemudian toskan air lebihan yang keluar dari ayam tersebut.

Bahan untuk salut (batter)

1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1 sudu kecil garam
1 cawan @ secukupnya air
~ Satukan semua bahan dan bancuhkan dengan air. Pastikan adunan tidak terlalu pekat atau cair.
1 cawan tepung gandum ~ untuk menyalut ayam sebelum dimasukkan ke dalam batter.
Minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

1. Ayam yg telah diperap dan ditoskan airnya tadi, disalut dgn tepung gandum.
2. Celupkan ayam tadi ke dalam bancuhan tepung dan goreng didalam minyak yang panas sehingga kuning keemasan.
3. Angkat dan toskan minyak.

Capati

Asyik makan roti canai je, sekali sekala tukarlah kepada capati pulak..Rasanya penyediaan untuk membuat capat lebih senang dari roti canai..

Bahan-bahan:

1 cawan tepung atta ~ dapat 4 keping roti
1/4 sudu teh garam
1/3 cawan air suam

Juga diperlukan:

2 sudu kecil minyak sapi atau butter/mentega
1/4 cawan tepung atta untuk mencanai doh

Cara penyediaan:

1. Campurkan/satukan tepung, garam dan air dan uli hingga menjadi doh.
2. Tutup dgn kain lembap. Biarkan doh rehat selama sekurang2nya 10 minit atau lebih.
3. Kemudian bahagikan doh menjadi 8 bahagian yang sama besar.
4. Leperkan doh dgn tangan dan celupkan ke dalam tepung yang kering di kedua2 belah bahagian.
5. Canaikan doh sehingga nipis, lebih kurang 6 inci.
6. Panaskan kuali dgn menggunakan api yg kecil. Bila kuali panas masukkan roti.
7. Setelah roti bertukar warna dan sedikit mengelembung, terbalik roti.
8. Setelah 1 - 2 minit, terbalikkan sekali lagi roti.
9. Kemudian dengan menggunakan senduk, tekan roti supaya ianya mengembung bulat.
10. Pusingkan sekali lagi dan bolehlah diangkat.
11. Sapukan dgn sedikit ghee/butter.

Adunan yg telah siap dibancuh

Leperkan sedikit doh dan gaulkan dgn tepung sebelum dicanaikan

Canai sehingga nipis.

Proses membalik2kan capati

Capati yang sudah sedia untuk diangkat.

Kari Ayam Kacang Kuda(Chickpea)

Kari ayam dgn kacang kuda ini saya buat untuk dimakan dengan capati. Resepinya sama seperti membuat kari2 yang lain, cuma saya menambahkan kacang kuda dan saya tidak meletakkan santan dalam kari.

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam ~ potong kecil
100 gm kacang kuda (chickpea) ~ rendam dan rebus sehingga betul2 lembut
2 biji bawang besar ~ 1 biji dipotong dadu dan 1 biji ditumbuk/kisar
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk/kisar
1/2 inci halia ~ ditumbuk/kisar
2 sudu serbuk kari ~ bancuh sedikit dgn air
1 sudu cili kisar (kalau nak tambah pedas)
2 biji tomato ~ dicincang halus
1 tangkai daun kari
1 keping asam keping/gelugur
Sedikit rempah 4 sekwn bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis
Garam dan gula
Minyak

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekwn dan bahan2 yang ditumbuk/kisar sehingga wangi. Masukkan bawang yg dipotong dadu, daun kari dan cili kisar, goreng seketika.
2. Kemudian masukkan rempah kari dan juga tomato. Masak sehingga terbit minyak.
3. Masukan ayam dan biarkan sehingga ayam kecut.
4. Hancurkan sedikit kacang kuda yg telah direbus tadi dgn sudu(kalau tak nak hancukan pun tak apa), kemudian masukkan ke dalam kari. Masukkan air, asam keping dan kacau rata. Biarkan mendidih dan ayam masak sepenuhnya.
5. Bila sudah mendidih, masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Bila rasa semua dah ok, matikan api.
***Kuah bergantung kepada citarasa. Boleh juga gantikan dgn santan utk menambahkan lagi kesedapan.
Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.