Gulai Lemak Nangka Muda Dengan Udang

Bahan-bahan:

500 g (beli di pasar/kedai yg dah siap disiang) ~ bersihkan, direbus sehingga empuk dan toskan airnya.
200 g udang(atau secukupnya)
1 biji bawang besar ~ ditumbuk**
10 biji cili api(boleh tambah)**
1 cm belacan (optional)**
**Ditumbuk/kisar
2 batang serai ~ diketuk
1 sudu kecil serbuk kunyit atau 1 inci kunyit hidup(ditumbuk/kisar)
1 keping asam keping/gelugur
600ml atau secukupnya santan
Garam dan gula secukup rasa.

Cara penyediaan:

1. Masukkan nangka muda yg telah direbus, bahan yg ditumbuk/kisar, serai, kunyit, asam gelugur dan santan ke dalam periuk. Kacau rata dan masaklah dgn menggunakan api yg sederhana. Kuah hendaklah dikacau selalu supaya tidak pecah minyak.
2. Apabila mendidih, masukkan udang, garam dan gula secukup secukup rasa.
3. Bila udang sudah masak bolehlah diangkat.

Tomyam Udang Bersantan

Bahan-bahan:

250g udang
4 biji cili padi ~ diketuk
100 cendawan butang ~ dibelah 2
1 biji tomato ~ dibelah 4
2 cawan santan atau secukupnya
1 batang serai ~ diketuk
1 inci lengkuas ~ dihiris
1 biji lemon ~ ambil jusnya
3 sudu besar sos ikan (Nampla)
4 helai daun limau purut
Garam dan gula.

Cara penyediaan:

1. Masukkan santan, lengkuas, serai dan daun limau purut ke dalam periuk.
2. Gunakan api yang sederhana dan masak sehingga kuah mendidih. Kuah hendaklah sentiasa dikacau untuk menggelakkan pecah minyak.
3. Masukkan udang, cendawan, tomato dan sos ikan, perasakan dgn garam(kalau tak masin) dan sedikit gula.
4. Akhir sekali masukkan jus lemon dan cili, matikan api. Kalau tidak masam, bolehlah ditambah lagi jus lemon mengikut citarasa.

Murtabak Maggi

Jika telah ketandusan idea untuk menyediakan juadah berbuka, cubalah pula murtabak maggi..

Bahan-bahan:

1 bungkus maggi(mee segera) ~ celur, saya basuh untuk membuang kanji dan toskan(perencah maggi dibuang)
3 biji telur
1 biji bawang besar ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ ketuk dan hiris
1/2 biji cili merah ~ hiris(saya tak letak sbb anak tak mkn)
1 batang daun bawang ~ hiris
1/2 sudu kecil lada sulah
Garam
Sedikit minyak.

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan merah sehingga agak garing, angkat.
2. Pecahkan telur ke dalam mangkuk, kemudian masukkan bawang yg telah digoreng, cili merah, daun bawang, lada sulah dan garam. Pukul sehingga kembang.
3. Masukkan adunan ke dalam maggi dan kacau rata.
4. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak, goreng adunan telur dan maggi dengan menggunakan api yang sederhana sehingga masak.
** Boleh mempelbagaikan lagi bahan2 seperti kentang dan daging/ayam yg dipotong kecil dan ditumis dgn bawang putih&besar serta dimasukkan sedikit serbuk kari seperti membuat inti karipap lalu dicampurkan ke dalam adunan telur.

Air Bandung F&N Strawberry

Setelah mencuba air bandung dengan menggunakan air F&N hijau, saya cuba pula air yang berperisa strawberry. Kalau nak merasainya kenalah cuba sendiri..

Bahan-bahan:

1 botol 1.5L air F&N strawberry (jenama lain pun boleh)
1 liter air
1 tin susu sejat/cair
Gula mengikut citarasa
Ais secukupnya.

Cara penyediaan:

1. Masukkan Air dan gula ke dalam bekas yang sesuai, kemudian kacau gula sehingga larut.
2. Campurkan air F&N strawberry, kacau rata.
3. Kemudian masukkan susu sejat/cair dan kacau hingga susu dan air sebati(mula2 susu akan berketul2 bila dimasukkan ke dalam air. Kacau dgn kuat supaya air dan susu sebati).
4. Masukkan ais dan bolehlah dihidangkan.

Air Bandung "Fanta" Hijau

Di bulan Ramadhan ini, minuman anak2 sudah semestinya yang berais. Setiap hari mesti minuman yang berbeza diminta oleh mereka..Salah satunya air fanta buah2an hijau ini..

Bahan-bahan:

Air
Air fanta hijau
Susu cair
Gula mengikut citarasa
Nata de coco (optional)
Ais secukupnya

Cara penyediaan:

1. Campurkan air, gula dan air fanta, kacau sebati. Kemudian masukkan susu cair secukupnya.
2. Masukkan ke dalam gelas, tambahkan nata de coco dan ais. Sedia dihidangkan.
**Anggaran sukatan air yg saya gunakan 1 cawan air + 1.5 cawan air fanta hijau. Susu cair dimasukkan sedikit demi sedikit untuk menggelakkan susu berketul2.
Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.