Ikan Keli Salai Masak Lemak Dengan Pucuk Ubi

Bahan-bahan:

4 ekor ikan keli salai
1 ikat pucuk ubi
1 biji bawang besar**
2 ulas bawang putih(kalau tak suka tak payah letak)**
15 biji(lebih@kurang) cili api**
1/2 inci kunyit hidup**
** Ditumbuk/kisar
2 keping asam keping/gelugur
2 cawan atau secukupnya santan
2 batang serai ~ diketuk
Garam dan gula secukup rasa.

Cara penyediaan:

1. Pucuk ubi yg telah disiang, celur sebentar didalam air mendidih. Angkat dan toskan airnya.
2. Masukkan ikan, pucuk ubi, bahan yg telah ditumbuk, serai, asam keping dan santan ke dalam periuk. Masak dengan menggunakan api perlahan.
3. Apabila mendidih, perasakan dgn garam dan gula secukup rasa. Bolehlah diangkat.

Kerabu Taugeh Daging Salai/Panggang

Biasanya kita selalu mencampurkan kerang didalam kerabu taugeh. Disebabkan kerang tidak ada di Abu Dhabi(tidak pernah nampak pun dijual dipasaraya maupun pasar basah), daging salai dijadikan sebagai ganti..

Bahan-bahan:


400 g taugeh
100 g daging salai/panggang ~ hiris nipis2
1 biji tomato ~ dibuang biji dan dihiris memanjang
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 sudu besar udang kering ~ goreng tanpa minyak/sangai
3 biji cili api ~ dihiris
1/2 cawan kelapa ~ jadikan kerisik
2 sudu besar jus lemon/limau
Garam secukup rasa dan sedikit gula

Cara penyediaan:

1. Panaskan air didalam periuk. Apabila air mendidih, tutup api dan masukkan taugeh. Jangan biarkan lama, terus toskan.
2. Hiriskan daging, tomato, cili merah dan cili api. Tumbuk udang kering sehingga lumat.
3. Didalam bekas yang sesuai, masukkan taugeh, daging, bahan yg telah dihiris, kerisik, udang kering. Gaul rata.
4. Akhir sekali masukkan air perahan lemon/limau atau air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Sedia dihidang.

Gulai Lemak Nangka Muda Dengan Udang

Bahan-bahan:

500 g (beli di pasar/kedai yg dah siap disiang) ~ bersihkan, direbus sehingga empuk dan toskan airnya.
200 g udang(atau secukupnya)
1 biji bawang besar ~ ditumbuk**
10 biji cili api(boleh tambah)**
1 cm belacan (optional)**
**Ditumbuk/kisar
2 batang serai ~ diketuk
1 sudu kecil serbuk kunyit atau 1 inci kunyit hidup(ditumbuk/kisar)
1 keping asam keping/gelugur
600ml atau secukupnya santan
Garam dan gula secukup rasa.

Cara penyediaan:

1. Masukkan nangka muda yg telah direbus, bahan yg ditumbuk/kisar, serai, kunyit, asam gelugur dan santan ke dalam periuk. Kacau rata dan masaklah dgn menggunakan api yg sederhana. Kuah hendaklah dikacau selalu supaya tidak pecah minyak.
2. Apabila mendidih, masukkan udang, garam dan gula secukup secukup rasa.
3. Bila udang sudah masak bolehlah diangkat.

Tomyam Udang Bersantan

Bahan-bahan:

250g udang
4 biji cili padi ~ diketuk
100 cendawan butang ~ dibelah 2
1 biji tomato ~ dibelah 4
2 cawan santan atau secukupnya
1 batang serai ~ diketuk
1 inci lengkuas ~ dihiris
1 biji lemon ~ ambil jusnya
3 sudu besar sos ikan (Nampla)
4 helai daun limau purut
Garam dan gula.

Cara penyediaan:

1. Masukkan santan, lengkuas, serai dan daun limau purut ke dalam periuk.
2. Gunakan api yang sederhana dan masak sehingga kuah mendidih. Kuah hendaklah sentiasa dikacau untuk menggelakkan pecah minyak.
3. Masukkan udang, cendawan, tomato dan sos ikan, perasakan dgn garam(kalau tak masin) dan sedikit gula.
4. Akhir sekali masukkan jus lemon dan cili, matikan api. Kalau tidak masam, bolehlah ditambah lagi jus lemon mengikut citarasa.

Murtabak Maggi

Jika telah ketandusan idea untuk menyediakan juadah berbuka, cubalah pula murtabak maggi..

Bahan-bahan:

1 bungkus maggi(mee segera) ~ celur, saya basuh untuk membuang kanji dan toskan(perencah maggi dibuang)
3 biji telur
1 biji bawang besar ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ ketuk dan hiris
1/2 biji cili merah ~ hiris(saya tak letak sbb anak tak mkn)
1 batang daun bawang ~ hiris
1/2 sudu kecil lada sulah
Garam
Sedikit minyak.

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan merah sehingga agak garing, angkat.
2. Pecahkan telur ke dalam mangkuk, kemudian masukkan bawang yg telah digoreng, cili merah, daun bawang, lada sulah dan garam. Pukul sehingga kembang.
3. Masukkan adunan ke dalam maggi dan kacau rata.
4. Panaskan kuali dan masukkan sedikit minyak, goreng adunan telur dan maggi dengan menggunakan api yang sederhana sehingga masak.
** Boleh mempelbagaikan lagi bahan2 seperti kentang dan daging/ayam yg dipotong kecil dan ditumis dgn bawang putih&besar serta dimasukkan sedikit serbuk kari seperti membuat inti karipap lalu dicampurkan ke dalam adunan telur.

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.