Udang Goreng Tepung


Bahan-bahan:

Udang secukupnya
1/2 cawan tepung perasa serbaguna
1/2 cawan tepung beras
1 sudu kecil baking powder
1 cawan @ secukupnya air
~ Satukan semua bahan dan bancuh dgn air. Pastikan bancuhan tidak terlalu pekat ataupun cair.
Bahan sampingan ~ 1/2 cawan tepung perasa serbaguna untuk menyalut udang.
Minyak secukupnya untuk menggoreng.

Cara penyediaan:

1. Udang yang telah dibersihkan gaulkan dengan tepung. Kemudian celupkan udang tersebut ke dalam bancuhan tepung(batter).
2. Goreng ke dalam minyak yang telah dipanaskan sehingga kuning keemasan.
3. Angkat dan toskan.

Bendi Goreng Sos Tiram

Masak sayur bendi kali ini, saya rebus dahulu bendi dan dibuang airnya. Kemudian saya potong pangkal dan hujung bendi tersebut dan baru ditumis dengan bahan2 lain. Jadi kuranglah lendir dari bendi tersebut.

Bahan-bahan:


15 biji bendi
5 ulas bawang putih ~ didadu kecil2
1 sudu besar udang kering yg telah disangai dan dimesin halus
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
2 keping asam keping ~ guna untuk merebus bendi
Air
Garam (jika perlu) dan sedikit gula
Minyak untuk menumis
**Kalau ingin pedas, bolehlah tambah cili api yg diketuk atau ditumbuk.


Cara penyediaan:

1. Panaskan air dan masukkan asam keping ke dalam periuk. Bila air mendidih masukkan bendi yg telah dibersihkan dan masak hingga bendi masak. Angkat dan toskan airnya. Bila dah agak sejuk buangkan hujung dan pangkal bendi tadi.
2. Panaskan minyak dan gorengkan bawang putih sehingga garing dan angkat bawang tadi.
3. Dengan menggunakan api yg besar, masukkan sos tiram dan kicap serta air. Kacau rata. Perasakan masinnya. Saya suka letak sedikit gula utk menyedapkan lagi rasa. Masukkan bendi dan tutupkan api.
4. Angkat dan taburkan dengan bawang putih yang telah digoreng dan udang kering.

Nasi Goreng ResepiRaidah



Bahan-Bahan:

2 mangkuk nasi
100g daging ~ dihiris
5 biji bawang putih ~ diketuk dan cincang halus
3 biji cili api (boleh ditambah jika mahu pedas) ~ dihiris
2 pokok/batang pak choi/sawi cina ~ potong ikut suka (saya potong bawah saja)
2 sudu sos tiram
1 sudu kicap cair
1 sudu sos ikan (nampla)
Garam ~ jika perlu
Minyak untuk menumis

Cara Penyediaan:

1. Panaskan minyak (anggaran 2-3 sudu) dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga garing (kuning keemasan).
2.Masukkan daging dan goreng hingga masak.
3.Kemudian masukkan cili padi dan goreng sebentar.
4.Masukkan pak choi, kacau sebentar saja. Kemudian, terus masukkan sos tiram, kicap cair, sos nampla dan juga nasi. Gaul rata.
5.Rasakan kalau kurang masin, bolehlah tambah kicap cair atau garam. Sedia dihidangkan.

Roti Celup Telur

Roti celup telur ni biasanya dibuat untuk bekalan anak2 ke sekolah. Senang dan cepat untuk menyediakannya..

Bahan-bahan:

Roti Hotdog
3 biji telur
1 biji bawang besar ~ potong dadu
1 biji tomato ~ buang biji dan potong dadu
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Butter/minyak.
Bahan sampingan mayonis, cili sos dan salad.

Cara penyediaan:

1. Belah/potong dua roti dan ketepikan.
2. Pecahkan telur dan masukkan bawang, tomato, garam dan serbuk lada sulah. Kacau sebati.
3. Panaskan sedikit butter/minyak ke dalam kuali. Tuang adunan telur dan letak roti atas adunan tersebut.
4. Masakkan sehingga adunan telur masak, terbalikkan jika suka.
5. Angkat roti dan bolehlah paipkan/sapukan dengan mayonis dan cili sos. Letak salad dan tutup semula roti.

Sambal Tumis Kerang

Bahan-bahan:


3-4 kg kerang ~ direbus dan ambil isinya
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk/kisar
2 biji bawang besar ~ ditumbuk/kisar
3 sudu(kurang atau lebih) cili yg telah dikisar
2 biji bawang besar ~ dihiris
1 cm (sedikit saja) belacan(jika suka) ~ kisar/tumbuk bersama bawang
1 sudu besar air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Sedikit air ~ jika perlu.

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga masak dan pecah/terbit minyak.
2. Masukkan kerang, hirisan bawang besar dan air asam jawa. Gaul rata.
3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Jika inginkan kuah, tambahkan air.
4. Apabila kerang sudah sebati dengan sambal, bawang sudah masak bolehlah diangkat.
Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.