
Ceta semula ttg resepi ni, adunan utk tepung(batter) tu mcm nk buat grg pisang je tapi saya tambah tepung grg ayam bagi menambah kesedapannya..
Bahan-bahan:
Sayur-sayuran seperti karot, bunga kobis, kentang, bawang besar dan terung ~ potong ikut suka
Minyak
Bahan Tepung(batter)
1 1/2 cawan tepung goreng ayam
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil serbuk kari
1 biji telur
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil air kapur
Garam
Air secukupnya
Cara penyediaan:
1. Bancuhkan bahan tepung (batter) sehingga rata dan biarkan sekejap. Pastikan jgn terlalu cair.
2. Panaskan minyak yg banyak.
3. Masukkan sayur-sayuran tadi dalam bahan batter dan jemputkan ke dalam kuali.
4. Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.
5. Makan panas-panas dan cicah dengan sos cili. Juga boleh dimakan bersama nasi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan