Kari Ayam Kacang Kuda(Chickpea)

Kari ayam dgn kacang kuda ini saya buat untuk dimakan dengan capati. Resepinya sama seperti membuat kari2 yang lain, cuma saya menambahkan kacang kuda dan saya tidak meletakkan santan dalam kari.

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam ~ potong kecil
100 gm kacang kuda (chickpea) ~ rendam dan rebus sehingga betul2 lembut
2 biji bawang besar ~ 1 biji dipotong dadu dan 1 biji ditumbuk/kisar
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk/kisar
1/2 inci halia ~ ditumbuk/kisar
2 sudu serbuk kari ~ bancuh sedikit dgn air
1 sudu cili kisar (kalau nak tambah pedas)
2 biji tomato ~ dicincang halus
1 tangkai daun kari
1 keping asam keping/gelugur
Sedikit rempah 4 sekwn bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis
Garam dan gula
Minyak

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekwn dan bahan2 yang ditumbuk/kisar sehingga wangi. Masukkan bawang yg dipotong dadu, daun kari dan cili kisar, goreng seketika.
2. Kemudian masukkan rempah kari dan juga tomato. Masak sehingga terbit minyak.
3. Masukan ayam dan biarkan sehingga ayam kecut.
4. Hancurkan sedikit kacang kuda yg telah direbus tadi dgn sudu(kalau tak nak hancukan pun tak apa), kemudian masukkan ke dalam kari. Masukkan air, asam keping dan kacau rata. Biarkan mendidih dan ayam masak sepenuhnya.
5. Bila sudah mendidih, masukkan garam secukup rasa dan sedikit gula. Bila rasa semua dah ok, matikan api.
***Kuah bergantung kepada citarasa. Boleh juga gantikan dgn santan utk menambahkan lagi kesedapan.

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.