Pasta Cheese
Kali ni sy cuba pulak buat pasta bercheese. Anak2 kalau makanan yg lemak berkrim ni mmg favorite diaoglah. Resepinya sy ubahsuai mengikut citarasa sy sendiri..lepas mkn pasta cheese, kenalh pulak berdiet ye...
Bahan-bahan:
250 g pasta ( apa2 jenis ) ~ rebus hingga lembut dan toskan
200gm isi ayam ~ dihiris
2 labu bawang besar ~ potong dadu
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1 kotak (250ml) krim
1 cawan susu segar
1 sudu kecil oregano
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil serbuk pati ayam (kalau suka)
1 cawan keju mozarella (patutnya sedap letak keju Parmesan, tapi tak de)
2 sudu besar minyak zaitun
Garam dan gula secukup rasa
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu.
2. Masukkan hirisan ayam dan goreng sehingga masak.
3. Kemudian masukkan tepung gandum, kacau seketika dan masukkan susu.
4. Masukkan pasta dan krim, gaul rata.
5. Masukkan pula oregano dan serbuk lada hitam. Perisakan dengan serbuk pati ayam, garam dan sedikit gula.
6. Akhir sekali masukkan keju mozarella, gaul rata dan bolehlah di angkat.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
2 ulasan:
kalau tak letak oregano boleh tak?
Boleh kalau tak letak oregano.
Catat Ulasan