Bahan-bahan:
4 ekor anak baung ~ bersihkan dan potong 2
1 bungkus maman jeruk ~ kalau tak nak masam sangat, jirus sedikit dgn air dan toskan
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
10 biji (lebih atau kurang) cili api ~ ditumbuk
1/2 inci kunyit ~ ditumbuk
2 batang serai ~ diketuk
Santan ~ secukupnya
Garam secukup rasa dan sedikit gula.
Cara penyediaan:
1. Masak bahan tumbuk bersama santan sehingga mendidih. Kuah hendaklah sentiasa dikacau(menimbuk, bahasa kampung) santan supaya tidak pecah minyak.
2. Setelah kuah mendidih, masukkan ikan dan maman jeruk.
3. Masak sehingga ikan masak dan perasakan dengan garam serta gula. Kalau kuah tidak masam, bolehlah ditambah dengan asam keping.
4. Setelah ikan masak, bolehlah di angkat.
**Kuantiti kuah(santan) bergantung kepada citarasa sendiri.
1 ulasan:
kite suke sangat jeruk maman..tp tak pernah makan dgn ikan gulai gini... bestnye nampak :)
Catat Ulasan