Sup Cendawan ~ Mushroom Soup

Sup cendawan cicah dengan french bread, makan panas2, sedapnya..

Bahan-bahan:

250g cendawan butang segar ~ hiris nipis / cincang halus
1 biji bawang besar ~ potong dadu
3 ulas bawang putih ~ dicincang
50g butter
2 sudu besar tepung gandum
1 cawan krim
1 liter susu segar
1 sudu kecil serbuk lada hitam
Sedikit hirisan daun bawang dan daun sup
Garam secukup rasa dan sedikit gula

Cara penyediaan:

1. Panaskan periuk, masukkan butter dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga layu.
2. Masukkan cendawan dan goreng sehingga keperangan. Lebih kurang 5-6 minit.
3. Masukkan tepung dan kacau rata.
4. Kemudian masukkan susu segar, kacau rata dan biarkan mendidih.
5. Kisar sup dengan menggunakan hand blender. Kalau tak ada, masukkan ke dalam blender dan kisar sehingga hancur.
6. Panaskan semula sup (masukkan semula ke dalam periuk dan panaskan).
7. Akhir sekali masukkan krim, garam secukupnya dan sedikit gula.

*** Kebanyakan resepi sup sebegini menggunakan stok ayam, tetapi saya lebih suka membiarkan makanan dgn rasa yg asli. Ini adalah atas saranan suami kerana katanya "dengan meletakkan perasa tambahan dalam makanan, ianya serba sedikit akan mempengaruhi cara kita berfikir"..


.... Sedia dihidang ....

3 ulasan:

Unknown berkata...

krim tue kat shopping ader jual kan?

Idahelmi berkata...

Salam solleha..

Krim biasanya ada jual di supermarket/hypermarket..biasanya dalam kotak atau tin..

Tanpa Nama berkata...

Saya x minum susu segar..boleh diganti dengan apa ya?

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.