Salmon Steak

Bahan-bahan
Ikan salmon - dicuci dan di bersihkan
Sedikit mix herba
Serbuk lada hitam
Sedikit olive oil
Garam.
Cara penyediaan:
1. Perapkan salmon bersama mix herba,lada hitam, olve oil dan sedikit garam. Biarkan selama lebih kurang 30 minit.
2. Kemudian bakar di dlm oven 180 C selama 20-30 min atau masak diatas non-stick pan.
3. Angkat dan sedia untuk dihidang..

Maggi Goreng Arab

Bahan-bahan:
1 bungkus maggi kari
1 biji telur
2 ulas bawang putih ~ diketuk
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 sudu besar cili kisar(kalau nak pedas bubuh lebih)
Taugeh
Garam dan gula secukup rasa
Air
Sedikit minyak.
Cara Penyediaan:
1. Panaskan air, bila air mendidih masukkan maggi dan rebus selama lebih kurang 3minit dan kemudian ditoskan.
2. Tumiskan bawang putih dan bawang merah bersama cili kisar.
3. Bila dah agak garing, masukkan perencah maggi dan sedikit air.
4. Kemudian masukan maggi dan letaklah garam dan gula secukup rasa.
5. Ketepikan sedikit maggi, pecahkan telur dan bila telur agar sedikit masak, kacaulah bersama maggi tadi.
6. Masukkan sedikit taugeh, kacau seketika dan bolehlah diangkat.
Sedia dihidang dengan ditaburkan sedikit bawang goreng dan daun bawang.

Daging Salai Masak Yogurt

Bahan-bahan:
Daging
Yogurt (kalau tak ada, gantikan dgn santan)
Bawang besar/kecil ~ ditumbuk
Cili api ~ ditumbuk
Serai ~ diketuk
Sedikit kunyit
Asam keping (kalau menggunakan yogurt, asam keping tidak perlu)
Garam dan gula secukup rasa.
Cara penyediaan:
1. Potong dan basuh daging dan toskan airnya. Salaikan (panggang) dalam oven atau atas non-stick pan. Salai hingga separuh masak atau kering airnya.
2. Potong daging mengikut citarasa anda.
3. Rebus daging salai dengan cili yang telah ditumbuk sekejap. Ini untuk pastikan daging salai empuk dan cili masak sempurna.
4. Setelah daging tadi lembut, masukkan bawang, yogurt(santan),serai dan kunyit.
5. Masak lagi dan kacau rata sehingga mendidih. Kemudian letaklah garam dan gula secukup rasa. Kalau pekat tambahlah air secukupnya.
Sedia untuk dihidangkan.
* Bahan2 utk membuat resepi ni boleh ditambah atau dikurangkan mengikut banyak mana daging yg digunakan..pandai2lah nk agaknya ye..

Sup Ketam Al Rahba City

Bahan-bahan:
Ketam
Bawang besar ~ dihiris
Halia ~ ditumbuk
1 biji tomato dibelah 4
Daun sup dan bawang goreng
Serbuk lada hitam
Garam secukup rasa dan sedikit serbuk pati ikan bilis(kalau suka)
Air.
Cara penyediaan:
1. Ketam dibelah 2 dan dibersihkan.
2. Panaskan air di dalam periuk dan masukkan bawang dan halia.
3. Apabila air mendidih, masukkan ketam dan tomato biarkan seketika.
4. Letaklah serbuk lada hitam dan garam secukup rasa.
5. Angkat dan letaklah didalam mangkuk.
6. Bolehlah dihidangkan dengan ditabur daun bawang dan bawang goreng. Maaflah ye masa buat ni i tak de daun bawang dan bawang goreng..

Ikan Kembung Pekasam Abu Dhabi


Kalau dh ddk kat perantuan ni mana nak cari ikan2 pekasam ni..so bila sesekali teringin nak makan tu kenalah try membuatnya..ikan darat tak ada kat sini sebagai gantinya i tukarkan kepada ikan kembung yg kecil..hasilnya boleh tahan juga, menjadi..tak payahlah nak tunggu blk m'sia..
Bahan-bahan:
10 ekor ikan kembung (kalau kat m'sia tu gunalah ikan darat atau sungai seperti lampam,sepat, talapia dsbnya)
1 gengam garam kasar @ secukupnya
50g asam keping/gelugur @ secukupnya
Serbuk kunyit
Cara membuatnya:
1. Bersihkan dengan air dan tuskan hingga betul-betul kering.
2. Gaulkan ikan dengan garam, asam keping dan serbuk kunyit.
3. Selitkan 2 atau 3 keping asam gelugur ke dalam perut setiap seekor ikan.
4. Susun ikan di dalam bekas bertutup. Tutup kemas-kemas. Biar selama 2-3 malam.
5. Selepas tu bolehlah disimpan dalam peti sejuk untuk tahan lama.
Cara masak:
1. Boleh terus digoreng atau dibasuh sedikit bagi mengurangkan kemasaman/kemasiman ikan pekasam.
2. Panaskan minyak dan gorengkan terus ikan pekasam dengan api perlahan sehingga masak dan garing.
3. Bila dah masak angkat dan masukkan dalam pinggan.
4. Kalau suka lebihan minyak boleh goreng bawang dan cili hiris (cili api atau cili merah).
5. Tuangkan bawang dan cili goreng atas ikan. Perahkan jus limau (jika suka).

6. Sedia untuk hidangkan.

* Lebih sedap dimakan bersama sambal belacan dan ulam..

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.