Daging Masam Manis

Bahan-bahan:

250 gm daging ~ hiris nipis
1 biji bawang besar ~ potong bulat
1/2 biji bawang besar /5 ulas bawang merah ~ ditumbuk
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk kasar/ diketuk
1/2 inci halia ~ hiris nipis
1 biji kentang ~ potong bulat dan goreng
1 biji lobak merah ~ belah 2 dan potong serong
100 gm bunga kobis
50 gm capsicum hijau ~ hiris panjang
1 biji tomato ~ saya belah 6
1 sudu tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
Garam secukup rasa dan sedikit gula
Minyak untuk menumis.

Cara penyediaan:

1. Panaskan kuali dan masukkan dalam 2 sudu besar minyak. Tumiskan bawang putih, bawang merah/besar dan halia sehingga wang dan sedikit garing.
2. Masukkan cili dan tomato sos serta daging. Tambahkan sedikit air dan masak sehingga daging masak dan lembut.
3. Kemudian masukkan lobak merah, capsicum , bawang besar dan tomato. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata.
4. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula.

5. Matikan api dan bolehlah diangkat.

*** Kalau nak berkuah, lebihkan air.
Saya hanya menggunakan bawang besar sahaja kerana di Abu Dhabi ni bawang merahnya tidak secantik seperti di M'sia.

Sos Nasi Mandhi/Kabsa Dan Ulam "Jarjeer"

Ini sos yang biasa dimakan bersama nasi mandhi, kabsa dan briyani di sini. Tidak ada sayuran, cuma ulam "jarjeer", hirisan timun, tomato, lettuce dan bawang besar sahaja. Bahan-bahan untuk sos adalah cili besar hijau/cili api, tomato, batang ketumbar dan perahan lemon.


Inilah ulam kegemaran orang2 Arab..JARJEER..Tapi sekarang telah menjadi kegemaran kami sekeluarga.



Nasi Kabsa Kambing/Ayam

Saya belajar membuat nasi kabsa ini dari blog kawan dan juga resepi2 yang saya cari dari internet. Disini kalau nak makan senang je banyak jual di kedai2. Tapi kena belajar juga membuatnya supaya bila dah balik m'sia nanti, sesekali teringin nak mkn senang...

Bahan-bahan:

1 ekor ayam (dibelah 2) @ 1 kg daging kambing + tulang
3 pot/cwn beras basmati ~ cuci dan rendam 30 mionit, toskan
4 1/2 pot/cwn @ secukupnya air panas
2 sudu minyak masak
1 sudu minyak sapi
1 batang kayu manis
3 biji buah pelaga
2 biji bunga cengkih
1 biji bawang besar - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dipotong dadu
1 batang karot ~ diparut
1 biji buah tomato - dikisar
2 sudu tomato puri
1/2 sudu kecil pewarna kuning (saffron)
1 sudu besar rempah kabsa
1 biji lemon hitam/kering - dicucuk bahagian tengahnya.
1 biji lada bengala merah (red capsicum) ~ dipotong dadu
1 sudu kecil lada hitam biji/serbuk
2 biji cili merah ~ jgn potong
1/4 cawan kismis
Garam secukup rasa dan gula (kalau suka)
***Klik pada rempah kabsa untuk resepi

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga, bawang putih dan besar dan goreng sehingga wangi.
2. Masukkan buah tomato, tomato puree, lemon, saffron dan rempah kabsa dan goreng sebentar.
3. Kemudian masukkan ayam dan masak sehingga ayam masak. Tambahkan garam secukup rasa dan juga gula.
4. Masukkan karot, capsicum, cili merah, kismis dan beras. Masukkan air panas secukupnya dan masaklah nasi sehingga masak.
5. Kacau/gembur nasi bila nasi betul2 masak, selepas 30 minit supaya nasi tidak hancur.

Sos:

~ Kisarkan tomato, cili besar hijau, batang ketumbar, gula, garam dan perahan lemon kuning.

Nasi ini dimakan bersama ulam-ulaman dan ulam yang terkenal di sini ialah "daun jarjeer".

Sambal Tempoyak Masak

Sambal tempoyak masak ni ringkas aje sebab hanya letak ikan bilis, bawang dan serai aje..Kalau kt m'sia blh masukkan petai, daun kunyit, kaduk, pucuk ubi dan lain2.. tetapi di Abu Dhabi ni kira style daruratlah kan..

Bahan-bahan:
100 gm/ 1 mangkuk kecil ikan bilis
2 batang serai dititik
10-15 biji cili api ~ ditumbuk ( kalau nak pedas tambah lagi)
2 biji bawang besar ~ belah 2 dan hiris
3 sudu besar @ secukupnya tempoyak
2 cawan santan
1 sudu teh gula (jika nak rasa manis2 sedikit)
garam secukup rasa

Cara penyediaan:

Cara nak membuatnya teramat lah mudah, campur kan kesemua bahan tadi kedalam periuk, masak dengan api sederhana sehingga kuahnya menjadi pekat. Sepekat mana kuah tersebut bolehlah mengikut citarasa sendiri, suami saya suka kan kalau ianya agak pekat, ala2 sambal tempoyak mentah gitu.. hehehe..

Di tempat Arab ni ada pelbagai daun2 ulam mereka umpamanya daun jarjir, insyaallah akan dibuat "ujikaji" meng"arab"kan sambal tempoyak ni dan akan saya postkan kemudian.

Nasi Ayam Ipoh???Abu Dhabi lah....

Resepi nasi ayam ipoh ni asalnya dari myresepi. Bahan2 yg digunakan adalah sama seperti nasi ayam biasa cuma ada sedikit penambahan seperti sos tiram dan minyak bijian di dalam nasi dan ubi sengkuang didlm sup. Resepi ini telah saya ubah sedikit mengikut cara saya pula. Sedap nasi ayam ni, cubalah..

Bahan-bahan:

Bahan untuk rebus ayam:

1 ekor ayam
4 ulas bawang putih ~ diketuk
2 inci halia ~ dihiris
3 batang bawang (ambil bahagian yg putih dan bwgnya) ~ dihiris
Air ~ secukupnya
Garam secukup rasa.

Cara penyediaan:

~ Sediakan periuk, masukkan air, bawang putih ,halia dan garam, didihkan. Setelah air mendidih, masukkan ayam dan masak dalam anggaran 20-30 minit. Angkat dan toskan.

Ayam:

1 ekor ayam ~ yg telah direbus dan ditoskan
3 biji bawang putih ~ tumbuk
1 inci halia ~ tumbuk
3 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar cuka
1 sudu besar madu ( optional )

Cara penyediaan:

1. Satukan semua bahan2 didalam mangkuk.
2. Masukkan ayam yg telah ditoskan tadi dan gaulkan dgn bahan2 sehingga rata.
3. Perapkan ayam selama 30 minit dan bolehlah dipanggang atau digoreng.

Untuk nasi:

3 cawan beras
4 cawan @ secukupnya air rebusan ayam (air bergantung kpd jenis beras yg digunakan)
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 inci halia ~ ditumbuk/kisar
2 sudu besar sos tiram/kisar
1 sudu besar minyak bijan
3 batang daun bawang bhg putih dan bawangnya ~ dihiris
2 helai daun pandan
2 sudu butter/mentega
Garam secukup rasa.

Cara penyediaan:

1. Beras dibersih kemudian ditoskan.
2. Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi.
3. Masukkan minyak bijan, sos tiram dan beras, kacau rata beras dgn bahan2 sebentar. Kemudian masukkan air rebusan ayam, daun bawang, daun pandan dan garam.
4. Masak/tanak hingga masak

Untuk sup:

Air rebusan ayam
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 biji sengkuang ~ potong dadu (saya tidak letak sbb ubi sengkuang tak ada di sini)
Daun sup ~ dihiris

Cara penyediaan:

~ Didihkan air rebusan ayam tadi. Masukkan sengkuang dan serbuk lada sulah. Perasakan dgn garam secukupnya. Hidangkan bersama hirisan daun sup.

Untuk sos cili:

10 biji cili api
6 biji cili merah ( saya tak letak sbb tak ada )
1/2 inci halia
4 ulas bawang putih
2 sudu besar jus limau nipis/kasturi
Sedikit air rebusan ayam
Garam dan gula secukupnya.

Cara penyediaan:

1. Kisar semua bahan sehingga hancur. Sedia dihidang.

Untuk sos kicap:

5 biji cili api
Sedikit halia (ambil dari rebusan)
4/5 biji bawang putih
Kicap secukupnya
1 sudu besar sos tiram
Air rebusan ayam secukupnya
Tepung jagung ~ campur dgn sedikit air utk memekatkan sos kicap.

Cara penyediaan:

1. Kisar semua bahan dan masak di atas dapur.
2. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau seketika dan bolehlah diangkat.

Bahan sampingan:

1 batang timun ~ dihiris
2 biji buah tomato ~ dihiris
Salad ~ dihiris
Bawang goreng ~ ditabur di atas nasi dan di dalam sup
Minyak bijan ~ taburkan ke atas ayam yg telah dipotong.
Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.