Lamb Curry ~ Kari Daging Biri-biri

Resepi kari daging biri2 ini saya tidak menggunakan santan ataupun yogurt. Menggunakan banyak bawang dan juga tomato. Penyediaan untuk masak juga adalah cepat kerana saya telah menyediakan pes bawang dan juga pes cili (resepi pes bawang/cili akan saya masukkan kemudian).

Bahan-bahan:

500g daging biri2 campur tulang
2 biji kentang ~ belah 4
Rempah tumis ~ 1 batang kulit kayu manis,3 kuntum bunga cengkih,2 biji buah palaga,1 kuntum bunga lawang
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan cincang
2 biji bawang besar ~ didadu
3 biji tomato ~ cincang
2 sudu besar rempah kari daging ~ bancuh dengan sedikit air untuk jadikan pes
1 sudu besar pes cili
1 sudu besar pes bawang
1 tangkai daun kari
1/2 inci halia ~ hiris
Asam keping/jawa ~ Jika perlu (saya tak letak)
Garam dan gula
Air
Minyak

Cara saya menyediaan:

1. Bersihkan daging biri2 dan toskan.
2. Panaskan air (dalam 2-3 cawan) didalam periuk tekanan (pressure cooker) atau periuk biasa.
3. Apabila air sudah mendidih, masukkan daging dan kacau rata. Tutup periuk tekanan dan biarkan selama 15 minit.
4. Setelah 15 minit, tutupkan api dan biarkan sehingga tekanan hilang didalam periuk. Kalau ingin cepat, lalukan periuk di aliran air paip sehingga tekanan hilang dan periuk boleh di buka.
5. Panaskan dalam 2 sudu minyak dan masukkan rempah tumis, bawang putih, halia dan tumis sehingga wangi.
6. Masukkan bawang besar, tomato, pes bawang, pes cili, pes kari serta daun kari dan masak sehingga terbit minyak.
7. Masukkan kentang dan air rebusan daging. Biarkan kentang empuk.
8. Masukkan pula daging biri2 serta lebihan airnya mengikut sebanyak mana kuah yang diingini, biarkan mendidih.
9. Tambahkan garam secukup rasa dan gula. Kalau ingin lebih masam, tambahkan asam keping atau air asam jawa secukup rasa dan bolehlah diangkat.

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.