Nasi Kerabu Di Abu Dhabi

Sejak duduk di Abu Dhabi ni sudah 2 kali saya membuat nasi kerabu. Pertama kali buat lupa nak goreng kerepuk dan buat sambal belacan. Kali yg ke dua ni pulak masih lupa lagi sambal belacan tapi rasanya ada kuah lemak dan serunding kelapa ikan tu pun sudah mencukupi..Satu lagi budu, tapi budu tu mmg tak bwklah ke sini.

Bahan untuk nasi:

4 cawan beras
5 cawan @ secukupnya air
2 helai daun limau purut
1-2 titik pewarna kuning
1 batang serai ~ diketuk
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

~ Cuci beras sehingga bersih. Masukkan semua bahan dan juga air dan masak seperti memasak nasi biasa.

Serunding Kelapa Ikan
Bahan-bahan:

1 ekor ikan kembung
1 cawan kelapa parut (saya guna kelapa kering)
3 ulas bawang putih ~ dihiris halus
1 biji bawang besar ~ dihiris halus
1 batang serai ~ dihiris halus
1 cm halia ~ dihiris halus
Sedikit serbuk lada hitam
Garam dan gula

Cara penyediaan:

1. Bersihkan ikan dan dibakar sehingga masak (kalau nak rebus ikan pun boleh, rebus dgn 1-2 keping asam keping, toskan) Kemudian asingkan tulang dan ditumbuk ssehingga halus.
2. Bahan2 yg dihiris halus digoreng tanpa minyak sehingga layu dan kering. Kemudian angkat dan ditumbuk halus.
3. Goreng pula kelapa sehingga perang (saya guna kelapa kering, ianya sudah halus. Tidak perlu lagi ditumbuk).
4. Campurkan semua bahan dan gaul sebati. Perasakan dgn garam dan gula secukupnya.

Kuah/Sambal Lemak:
Bahan-bahan:

1 sudu besar cili kisar (nak pedas blh tambah lagi)
2 ulas bawang putih**
1 biji bawang besar**
1 cm halia**
**Semua bahan dikisar/ditumbuk
2 batang serai ~ diketuk
1 keping asam keping/gelugur
1 sudu kecil belacan (kalau ada budu letaklah 2 sudu)
250ml santan
Garam dan gula
Minyak untuk menumis.

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar/tumbuk sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar, belacan dan masak sehingga cili betul2 masak.
2. Masukkan santan dan serai, kacau dan tunggu sehingga pecah minyak.
3. Masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa, masak lagi hingga sepekat mana kuah yg dikehendaki.

Bahan Ulam:

~ Kacang panjang, kobis, timun, bunga kantan, daun kesum, taugeh atau ulam2an lain yg sesuai.
~ Makan bersama lauk seperti telur masin, ikan/ ayam celup tepung, kerepuk ikan dan lain-lain lagi.

Serunding kelapa ikan ..

Kuah lemak..

Ulam-ulaman..

Nasi kerabu pertama kali buat, lauk ikan goreng tepung..

1 ulasan:

Cik Amy Sensei berkata...

salam..

waahh....best nampak menu nasi kerabu abu dhabi ni ekk..ehehe

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.