Briyani Kambing - Resepi Sendiri

Bahan-Bahan:
1kg daging+ tulang kambing [mutton cut into large pieces (with bone is better) ]
Beras (Basmati rice)
5 ulas bawang putih(garlic) ~ dikisar
2 labu bawang besar(onions) ~ dikisar1 inci halia(1 finger sized ginger) ~ dikisar
1 batang kulit kayu manis(cinnamon sticks)
3 buah pelaga(cardamom pods)
3 kuntum bunga cengkih(cloves)
2 bunga lawang(star anise)
Arabic mix masala ~ kalau tak ada gantikan dgn rempah briyani
2 helai daun salam(bay leaves)
1-2biji limau kering (dried lemons )Sedikit daun ketumbar(coriander leaves) ~ dicincang
1 cawan yogurt( plain)
Garam secukup rasa (salt to taste )
1-2 sudu minyak sapi (ghee) ~ untuk menumis

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak sapi di dalam kuali.
2. Tumis bunga lawang,bunga cengkih, buah pelaga,kulit kayu manis.
3. Kemudian masukkan daun salam dan bahan yg telah dikisar tadi. Tumis sehingga naik bau wangi.
4. Masukkan daging kambing.
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Sementara menunggu daging kambing masak...

Nasi:
1. Tanak nasi dengan air sehingga kering airnya.
2. Bila sudah kering airnya, keluarkan separuh dari nasi tersebut dan masukkan beryani kambing dengan kuahnya sekali secara berselang-seli dengan nasi sehingga habis.
3. Masak nasi tersebut semula lebih kurang 10-15minit.

Salad :
carrot, lettuce, timun,tomato dan bawang.

Raita(Sos yogurt):
1 cawan(cup) plain yogurt
2-3 ulas bawang putih (garlic) ~ dipotong dadu dan digoreng sehingga garing.
1 labu bawang besar (onion - chopped finely.
Sedikit daun ketumbar dicincing (fresh coriander leaves-chopped)
Garam secukup rasa(salt to taste)
Cara penyediaan:
Pukul yogurt sehingga agak cair kemudian masukkan semua bahan2 dan gaul rata. Masukkan garam secukup rasa.












Sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.