Bahan-bahan:
500 gm tulang kambing
Sedikit rempah 4 sekawan(buah pelaga,bunga cengkih,kulit kayu manis&bunga lawang)
2 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
3 ulas bawang putih ~ dicincang
2 labu bawang besar ~ dikisar
1 inci halia ~di ketuk
1 batang lobak ~ dipotong dadu
1 biji kentang ~ dipotong dadu
1 biji tomato ~ belah 4
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Stok daging ~ kalau suka
Sedikit minyak ~ untuk menumis
Sedikit daun bawang dan bawang goreng ~ untuk hiasan.
Cara penyediaan:
Dengan menggunakan sedikit minyak, tumiskan rempah 4 sekawan, bawang putih dan rempah serbuk sehingga naik bau wangi. Masukkan pula bawang besar, halia, tulang dan air. Biar sehingga mendidih. Masukkan kentang dan lobak dan masaklah sehingga daging lembut. Masukkan garam dan serbuk lada hitam dan kalau suka sedikit stok daging. Akhir sekali masukkan tomato dan matikan api. Semasa menghidang, taburkan bawang goreng dan daun bawang. Sedia untuk dihidang.
Dengan menggunakan sedikit minyak, tumiskan rempah 4 sekawan, bawang putih dan rempah serbuk sehingga naik bau wangi. Masukkan pula bawang besar, halia, tulang dan air. Biar sehingga mendidih. Masukkan kentang dan lobak dan masaklah sehingga daging lembut. Masukkan garam dan serbuk lada hitam dan kalau suka sedikit stok daging. Akhir sekali masukkan tomato dan matikan api. Semasa menghidang, taburkan bawang goreng dan daun bawang. Sedia untuk dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan