Sambal Ikan Tenggiri

Sambal ikan yang ringkas. Tak payah nak goreng dulu ikan terus je tumis bahan2. Macam masak asam tumislah tapi kuahnya sedikit dan pekat. Sekali sekala tukarlah citarasa..

Bahan-bahan:

2 keping ikan tenggiri ~ bersih dan toskan
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk / dikisar
1 biji bawang besar /5 ulas bawang kecik ~ ditumbuk / dikisar
1/2 inci halia ~ ditumbuk / dikisar
1 biji tomato ~ dipotong dadu
1 biji bawang besar ~ dihiris
2 sudu @ lebih cili kisar
Sedikit air asam jawa (kalau suka lebih masam)
Garam secukup rasa dan sedikit gula
Air
Minyak untuk menumis.

Cara penyediaan:

1. Panaskan kuali dan tumiskan bahan2 yang telah ditumbuk/dikisar sehingga garing.
2. Masukkan cili dan tomato. Masa sehingga terbit minyak (tomato tadi menjadi pes).
3. Masukkan sedikit air dan ikan. Tutup kuali dan biarkan 2-3 minit. Kemudian masukkan pula bawang yang dihiris. Gaul rata.
4. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Kalau kuah tidak masam, tambahkan dengan sedikit air asam jawa.
5. Setelah ikan masak dan bawang agak layu, bolehlah diangkat.
****Kalau suka boleh juga ditambah 1 inci belacan. Rasanya pasti lebih sedap

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.