Sambal Tauhu
Sambal tauhu yang saya buat ini sama saja mcm membuat sambal2 yang lain. Senang dan mudah untuk menyediakannya. Tapi yg beza di sini adalah tauhunya. Tauhu yang di jual di Abu Dhabi adalah bersaiz besar. 1 keping tauhunya, lebih kurang 4 keping tauhu di m'sia.
Bahan-bahan:
4 keping tauhu ~ goreng sedikit garing dan dipotong
3 ulas bawang putih**
1 biji bawang besar @ 5 ulas bawang merah**
1 sudu udang kering**
** ditumbuk(saya tumbuk kasar)
1 biji bawang besar ~ dihiris
2 sudu (kurang atau lebih) cili kisar
Garam secukup rasa dan sedikit gula
1 sudu kecil air asam jawa atau secukupnya
Air
Minyak
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan cili dan goreng sehingga garing. Tambahkan sedikit air(bergantung sebanyak mana kuih yg disukai), air asam jawa dan bawang yang dihiris.
3. Biarkan kuah sehingga mendidih dan perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula.
4. Taburkan keatas tauhu yang telah digoreng dan dipotong tadi.
*** Saya suka menggunakan byk bwg dlm setiap mskan yg saya buat. Kalau ada yg kurang menggemari, blh kurangkan kuantitinya.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan