Gulai Labu Daging Salai

Bahan dan cara saya membuat daging salai..
500gm daging, 1 sudu besar serbuk kunyit, 1 sudu besar serbuk bawang putih(garlic powder) dan garam secukupnya. Perap sekejap sambil tunggu arang jadi bara. Kemudian salai atas bara api sehingga masak. Balik2kan daging. Sejukkan daging dan hirislah nipis.

Bahan-bahan untuk gulai labu daging salai:
300gm daging salai
1/2 biji labu ~ kupas kulit dan potong kepada saiz yang sesuai dan bersihkan/basuh, toskan
1500ml santan @ secukupnya
1 biji bawang besar**
2 ulas bawang putih**
1/2 inci halia**
20 biji cili api**
** Dikisar halus
2 batang serai ~ diketuk/titik
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam keping/gelugur
Garam secukup rasa dan sedikit gula
Air

Cara penyediaan:
1. Rebuskan daging dengan bahan-bahan kisar dan serai. Rebus hingga daging lembut.
2. Masukkan labu, serbuk kunyit dan santan. Kacau santan hingga mendidih.
3. Bila kuah mendidih, masukkan asam keping, garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau seketika dan bolehlah diangkat.

Daging sedang salai..

Daging salai yang sudah dimasak..

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam,

Raidah guna labu jenis mana ye untuk masak lemak ni? Saya tinggal di dubai. Dah beberapa kali beli labu tapi labu yang saya beli tak sama rasa macam labu di Malaysia. Labu disini isinya tak lemak dan berserat. Kecewa bila buat sira labu dan masak lemak. Rupanya sama macam labu di Malaysia cuma mungkin warna isinya lebih oren.

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.