
Bahan-bahan:
500 gm ikan talang masin (isi dan tulang) ~ potong lebar dlm 3 jari
2 biji/labu bawang besar**
5 ulas bawang putih**
1 inci halia**
1 inci lengkuas**
20 biji (lebih atau kurang) cili kering**
**Semua bahan dikisar
3 batang serai ~ diketuk
3 keping atau secukupnya asam keping
1 helai daun kunyit ~ dimayam (saya tak letak)
2 sudu besar kerisik
3 cawan santan
Sedikit gula.
Cara penyediaan:
1. Masukkan bahan kisar, ikan masin, serai, asam keping dan santan ke dalam kuali. Gaulkan rata.
2. Masakkan ikan dengan menggunakan api perlahan sehingga pekat.
3. Letak gula secukup rasa, rasakan masam, masinnya. Kalau tak masam boleh ditambahkan lagi asam.
4. Akhirnya masukkan kerisik dan daun kunyit. Gaul rata dan biarkan sehingga kuah betul pekat.

1 ulasan:
Salam
Catat Ulasan