Bahan-bahan:
Kepala ikan ~ ikan yg saya gunakan ni ikan kerapu
4 sudu rempah kari ~ bancuh dgn sedikit santan/air
5 ulas bawang merah ~ ditumbuk
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 inci halia ~ ditumbuk
1 sudu halba campur
Sedikit rempah tumis ~ buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih
1 biji kelapa (ambil santannya)
1 tangkai daun kari
1 tangkai daun kari
Air asam jawa ~ secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit pati ikan bilis ~ kalau suka
Minyak untuk menumis
Cara penyediaan:
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
3. Masukkan halba campur, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan daun kari.
4. Masukkan serbuk rempah kari dan masak hingga pecah minyak.
5. Masukkan santan, air asam jawa dan biarkan mendidih.
6. Kemudian barulah masukkan kepala ikan, biarkan mendidih dan perlahankan api.
7 .Letaklah garam, gula dan serbuk pati ikan bilis secukup rasa.
8. Bila kuah sudah agak pekat, bolehlah matikan api.9. Angkat dan hidangkan panas-panas.
* Lebih sedap kalau ditambah sayur bendi atau terung, tomato dan cili hijau/merah.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan