Ini satu lagi resepi simple..senang je rebus2 pas tu bolehlah makan..tapi bahan2 utk garnishing tu tak lengkap.. so apa2 yg tak cukup sila tambah sendiri ya, terpulang kepada individu utk menambahnya..
Bahan-bahan:
Mee hoon ~ dicelur dan ditoskan
500g tulang kambing ~ dibersihkan
2 biji bawang besar ~ dikisar
2 biji ubi kentang ~ dipotong dadu
Sedikit kobis cina(optional)
2 biji tomato ~ dibelah 4
1 cm halia ~ dihiris
*Serbuk sup ( boleh juga gunakan rempah sup biasa atau sup bunjut)
Air ~ secukupnya.
Cara penyediaan:
1. Masukkan tulang ke dalam periuk bersama-sama air secukupnya.
2. Masukkan bawang kisar, halia dan bawang besar.
3. Rebus tulang hingga empuk, masukkan serbuk sup, tomato dan ubi kentang.
4. Apabila daging betul2 empuk dan ubi pun dah masak, masukkan kobis cina.
5. Bolehlah matikan api dan dihidangkan.
6. Untuk makan, bubuh mee hoon dalam mangkuk taburlah daun bawang, daun sup dan bawang goreng. Tuang sup panas2 dan letak sedikit cili kicap.
* Serbuk sup tu mak mertua yg perkenalkan, bawak dari Parit Buntar. Sup tak payah tumis dan letak garam dah coz semuanya dah ada dlm serbuk sup tu.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan