Ni nanas-nanas dari Africa..My hubby travel dan beli banyak nanas..walaupun kulitnya nampak hijau tapi isinya sangat manis...Sempatlah saya membuat pajeri nanas tapi suami dan anak2 kureng sikit..diaorg lebih suka mkn mcm tu aje ataupun buat jus...
Bahan-bahan:
1 biji nanas ~ buang kulit nanas, potong empat dan hiris keping-keping.
5 ulas bawang merah ~ ditumbuk
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1 inci halia ~ ditumbuk
2 sudu besar udang kering ~ ditumbuk
Sedikit rempah tumis ~ kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang
3 sudu besar serbuk kari daging ~ dibancuh dgn air/santan utk dijadikan pes
1 biji kelapa ~ diambil santannya
2 sudu besar kerisik
Garam dan gula secukup rasa
Minyak utk menumisCara penyediaan:
2. Tumis rempah tumis dan masukkan bahan yang telah ditumbuk.
3. Kacau hingga wangi dan masukkan rempah kari daging.
4. Kacau sekejap.
5. Masukkan nanas dan santan.
6. Biarkan mendidih, masukkan kerisik, garam dan gula.
7. Biar gula lebih sedikit sebab pajeri kenalah rasanya manis.
8. Angkat dan sedia dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan