Bahan-bahan:
Jantung pisang
Santan ~ secukupnya
2 batang serai, dititik
1 keping asam keping(gelugor)
Sedikit serbuk kunyit
Garam, gula dan stok ikan bilis (jika suka)
Bahan dikisar:
1 biji bawang besar
4-5 batang cili api ~ nak pedas tambah lagi
Sedikit ikan bilis
1 cm belacan
Cara penyediaan:
1. Potong jantung pisang, cuci dan rebus hingga 3/4 lembut, toskan dan bilas dgn air sejuk.
2. Dalam periuk, masukkan jantung pisang tadi, serai titik, bahan2 dikisar, asam keping, serbuk kunyit dan santan.
3. Letak atas dapur dan masak hingga mendidih. Kacau selalu dengan menggunakan api sederhana.
4. Kemudian perisakan dgn garam, gula dan stok ikan bilis (jika suka).
5. Kacau seketika dan bolehlah diangkat.
Sedia dihidang.
1 ulasan:
artikel anda bagus dan menarik, artikel anda:
Artikel kuliner terhangat
Artikel anda di infogue
anda bisa promosikan artikel anda di http://www.infogue.com/ yang akan berguna untuk semua pembaca. Telah tersedia plugin/ widget vote & kirim berita yang ter-integrasi dengan sekali instalasi mudah bagi pengguna. Salam!
Catat Ulasan