Solok Lada Arab
Hari ni buat solok lada tapi saya dah ubah suai resepi asal dgn menokok tambah bahan2nya..
Bahan-bahan:
6 biji cili hijau ~ dibelah tengah, jgn sampai putus dan rendam dgn air garam lebih kurang 5minit
3 ekor ikan kembung (mentah) ~ ambil isinya dan ditumbuk, jgn terlalu lumat
1 biji bawang besar ~ ditumbuk
1 ulas bawang putih ~ ditumbuk
5 biji cili api (nak pedas tambah lagi) ~ ditumbuk
1 mangkuk kelapa parut ~ ditumbuk, jgn terlalu lumat
1 cawan santan pekat
Sedikit daun ketumbar ~ dihiris halus
Garam dan gula secukup rasa.
Cara penyediaan:
1. Gaulkan kesemua bahan yang telah ditumbuk tadi dengan daun ketumbar, garam dan gula sehingga sebati semua bahan ~ sudah jadi inti solok.
2. Sumbatkan inti solok ke dalam cili yang dibelah sehingga penuh. Buat sampai habis.
3. Susun cili solok itu di dalam periuk. Pastikan inti solok di bahagian atas.
4. Tuang santan pekat ke dalam periuk secara perlahan-perlahan.
5. Tutupkan periuk dan dimasak di atas api yang sederhana.
6. Bila dah kering santannya bolehlah diangkat.
Sedia dihidangkan..
* Resepi asal menggunakan lada hitam dan daun ketumbar tidak digunakan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan