Karipap

Bahan-bahan:
Bahan Doh:

1kg tepung gandum
125gm butter
1/4 cawan minyak masak
1 biji telur
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 1/4 cawan air
Cara penyediaan:
1. Panaskan butter bersama minyak masak sehingga butter cair.
2. Di dlm satu bekas campurkan tepung, telur, butter&minyak yg telah dicairkan, garam dan gula.
3. Gaul dengan hujung jari sehingga campuran menjadi peroi.
4. Curahkan air sedikit demi sedikit sambil tangan kanan terus menguli adunan. Uli sehingga adunan tidak melekat di tangan.
5. Bulat-bulatkan mengikut saiz pilihan. Gelek nipis dan isikan inti. Kelim kemas dan goreng.
Inti:
Bahan-bahan:
1 kg kentang ~ dipotong dadu (direbus sehingga empuk)
1/2 kg daging ~ dicincang
5 biji bawang besar ~ dipotong dadu
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1 tangkai daun kari
2-3 sudu serbuk kari daging ~ dibancuh dgn sedikit air
Sedikit air
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak, tumiskan bawang dan daun kari sehingga wangi dan layu.
2. Masukkan rempah kari dan masak sehingga garing.
3. Masukkan daging dan biarkan sehingga daging masak.
4. Masukkan kentang, garam, sedikit gula dan air. Masakkan seketika sehingga air kering.
5. Tutup api dan masukkan dalam mangkuk. Sejukkan dan sedia utk membuat karipap.

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.