Laksa Asam Riyadh

Bahan-bahan:


Bahan laksa:

1 bungkus laksa kering }direndam semalaman dan direbus sehingga lembut.


Bahan untuk ulam:

1 Biji timun}dihiris
1 Biji bawang besar}dihiris
Sedikit daun salad}dihiris
Sedikit lada kecil atau cili merah}dihiris
Telur

Bahan untuk kuah:

1 kg ikan kembung
2 senduk cili kisar (kalau nak pedas boleh ditambah lagi)
1 atau2 inci belacan
3 biji bawang besar
Daun kesum
Bunga kantan
Asam keping
Garam dan serbuk perasa
Air.


Cara penyediaan:


1. Rebus ikan bersama asam keping dan sedikit garam.
2 Setelah masak,toskan ikan dan asingkan isi dan tulang.kemudian kisar isi ikan tersebut.tulang tadi jika suka boleh juga dikisar dan ditapis.
3. Bawang besar dan belacan dikisar.kemudian masakkan bawang,belacan,cili kisar dan asam keping.masak sehingga cili dan bawang betul-betul masak.selepas itu masukkan isi ikan dan air tulang yang telah dikisar tadi.setelah mendidih,masukkan daum kesum dan bunga kantan.tambahkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.sedia untuk dihidang.

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails

Resepi Raidah © 2013. Blog Dikendalikan Oleh SyurgaDiDunia.