Bahan-bahan:
Untuk membuat laksam:
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
4-5 cawan air
Sedikit garam
Loyang bulat atau tudung periuk}disapu sedikit dengan minyak supaya tidak melekat
Periuk untuk mengukus.
Cara penyediaan:
Bancuh tepung beras,tepung gandum,air dan garam sehingga sebati.Panaskan periuk kukus.Ambil satu senduk adunan dan masukkan ke dalam loyang/tudung periuk.Pastikan adunan tidak terlalu tebal.Kukus sehingga masak.Keluarkan dari loyang/tudung periuk dan digulung.Ulangi proses ini sehingga adunan habis.Setelah sejuk,bolehlah laksam tadi dipotong.
Untuk membuat kuah:
1 kg ikan kembung/tenggiri/sardin(selayang)
3 biji bawang besar
2 kiub pati ikan bilis
3-4 batang serai}diketuk
Sedikit lada hitam}mengikut kepedasan yang disukai
Asam keping}mengikut rasa masam yang disukai
Garam dan gula secukup rasa
Santan mengikut lemak yang disukai.
Cara penyediaan:
Rebus ikan dan asingkan isi dan tulang.kisar isi ikan sehingga lumat.tulang tadi dikisar dan ditapis airnya.bawang besar dan lada hitam juga dikisar.masak kesemua bahan diatas api yang sederhana sehingga mendidih.kuah perlu dikacau supaya tidak pecah minyak.jangan didihkan terlalu lama.
Untuk sambal:
Cili kering
Cili api
Belacan
Garam dan gula secukup rasa
Air.
Cara penyediaan:
Kisar semua bahan sehingga lumat dan dimasak sebentar semua bahan-bahan tersebut.
Bahan untuk ulam:
Taugeh
Kacang panjang
Kobis
Bunga kantan
Daun kesum
Bawang besar
Timun
Cili api/cili merah
Limau nipis.
Cara penyediaan:
Taugeh,kacang panjang,kobis,bunga kantan,daun kesum,bawang besar,timun dan cili api/merah dihiris halus.
Cadangan hidangan:
Hidangkan laksam tadi bersama kuah,ulam-ulaman,telur rebus dan sambal belacan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan